Drack sprit och öl på morgonen – krockade i centrala Vimmerby

En Vimmerbybo i 60-årsåldern körde lastbil med 2,65 promille alkohol i blodet. Nu har den ångerfulle mannen fått sitt straff av Kalmar tingsrätt.

Här, på Järnvägsallén i centrala Vimmerby, tog den vingliga färden stopp och polisen kunde gripa den grovt rattfulla Vimmerbybon.

Här, på Järnvägsallén i centrala Vimmerby, tog den vingliga färden stopp och polisen kunde gripa den grovt rattfulla Vimmerbybon.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-05-08 11:34

Det var i april, 2023, som Vimmerbybon körde en mindre lastbil – trots att han var kraftigt berusad. Enligt egen utsao drack han 37 centiliter sprit och några öl innan han satte sig bakom ratten. 

Mellan Tuna och Vimmerby slog ett kvinnligt vittne larm. I polisförhör har hon berättat att föraren körde sakta, uppskattningsvis runt 30 kilometer i timmen, och vinglade över hela vägen. Vittnet blev uppmanad att följa efter den misstänkta rattfylleristen till polisen kom. Under den fortsatta färden såg vittnet hur bilen framför körde upp på en gång- och cykelväg. Vid ett tillfälle befann sig fotgängare bara någon meter bort.

Vansinnesfärden tog stopp på Järnvägsallén i centrala Vimmerby – när föraren körde på en parkerad bil. Flera privatpersoner såg till att mannen stannade kvar på platsen till polisen kom och grep honom. Händelsen inträffade mitt på dagen, en helt vanlig söndag. 

Polisen beskrev mannen som kraftigt berusad. Han hade svårt att gå och var nära att ramla omkull flera gånger. Provtagningen visade 2,65 promille, vilket är högt över gränsen för grovt rattfylleri (1,0).

Inledningsvis nekade Vimmerbybon till att han kört lastbilen. Men i senare förhör erkände han allt och uttryckte en stor ånger över det han gjort.

Nu har mannen dömts för grovt rattfylleri. Straffet blir skyddstillsyn och samhällstjänst i 60 timmar. Om fängelse hade valts som påföljd skulle det ha blivit två månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!