Släkten Hammarskjöld har nära anknytning till Tuna, och än idag finns familjen Hammarskjöld på Tuna gård, bara ett stenkast från kyrkan, där också många Hammarskjöldare vilar. På minnesandakten som hålls i Tuna kyrka under lördagen kommer Åke Hammarskjöld att berätta mer om sin släkting.
– Min farfars far var syssling med Dag. Men Dag var jämngammal med min farfar, berättar Åke Hammarskjöld.
Trots att han många gånger tidigare har fått förfrågan att berätta om Dag Hammarskjöld så har han tackat nej, så minnesandakten blir en första gång.
– Jag har inget emot att prata men jag vill inte stå i glans av honom. Men det är absolut en spännande person och jag har läst mycket av honom, så på så vis tycker jag det är helt rätt att uppmärksamma honom.
Dag Hammarskjöld föddes 1905 i Jönköping. Hans far Hjalmar Hammarskjöld (statsminister 1914–1917) föddes på Väderums gård några kilometer söder om Tuna och tillhör Tuna socken. När Hjalmar Hammarskjöld avled så fick Dag överta hans stol nummer 17 i Svenska Akademin 1954.
1953 valdes Dag Hammarskjöld till FN:s generalsekreterare.
– Man trodde nog att man skulle få en lugn ämbetsman som inte hade för stor makt och kunde vara en kompromiss för stormakterna, men så tog han i mer än vad stormakterna tänkt sig och ställde sig på de små nationernas sida, berättar Åke Hammarskjöld.
Att Dag Hammarskjöld gjort avtryck i FN blev tydligt för Åke, som besökt FN-skrapan, där hans skrivbord fortfarande finns kvar.
Som privatperson fanns det en djupare sida hos Dag Hammarskjöld. Efter hans död publicerades "Vägmärken", en bok innehållandes dagboksanteckningar. Under lördagens minnesandakt ska Per Backman läsa en bön ur boken.
– Det var faktiskt okänt även för hans närmaste att han hade så mycket tankar, så det var en viss förvåning. Han hade det vid sitt nattduksbord och skrev ner sina tankar. Det har använts mycket i kyrkan och därför känns det naturligt att vara i kyrkan och prata om det, säger Åke Hammarskjöld.
Arvet efter Dag Hammarskjöld är högst levande än idag. Åke Hammarskjöld berättar att det ofta kommer förfrågningar från personer som vill använda Dags namn.
– Oftast så blir det faktiskt nej till sådana förfrågningar.
Åke Hammarskjöld är involverad i Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra som förvaltar gården Backåkra på Österlen, som Dag Hammarskjöld ägde. På gården finns ett museum om Dag Hammarskjöld.