Experten: "problematiskt att kriminalisera eget bruk"

Forskaren Mats Anderberg förordar en avkriminalisering av eget bruk. Men regeringens företrÀdare menar att det skulle gynna de kriminella gÀngen.

Forskaren Mats Anderberg menar att lagen som gör det kriminellt att bruka narkotika bidrar till att öka stigmatiseringen och hÄlla mÀnniskor i utanförskap.

Forskaren Mats Anderberg menar att lagen som gör det kriminellt att bruka narkotika bidrar till att öka stigmatiseringen och hÄlla mÀnniskor i utanförskap.

Foto: Helena Landstedt/TT

Vimmerby2020-08-15 08:00

I fokus: Knark

Mats Anderberg Àr universitetslektor pÄ Linnéuniversitetet och forskar inom missbruk bland ungdomar och unga vuxna. Han menar att droganvÀndandet bland ungdomar och unga vuxna inte har förÀndrats sÀrskilt mycket de senaste tio Ären.

– Hos unga vuxna har man sett nĂ„gon viss ökning om man tittar pĂ„ en tioĂ„rsperiod, men de senaste Ă„ren ser det ut att ha avstannat. Men det Ă€r vĂ€ldigt lĂ„ga procentandelar fortfarande som det handlar om. Hos ungdomar sĂ„ Ă€r det de som har provat narkotika nĂ„gon gĂ„ng Ă€r ju i ett internationellt perspektiv vĂ€ldigt lĂ„gt, om man jĂ€mför med andra lĂ€nder i Europa. 

Mats Anderberg menar att det finns mycket myter och förestĂ€llningar kring narkotikaanvĂ€ndning i Sverige, dĂ€r ofta en betydligt mörkare bild presenteras i media Ă€n hur verkligheten ser ut. 

– Jag tycker att vi behöver nyansera bilden, det Ă€r det som Ă€r mitt uppdrag som forskare ocksĂ„, att visa pĂ„ att det hĂ€r stĂ€mmer inte sĂ„ mycket med de sanningar som man oftast slĂ€nger ur sig. Sen tycker jag att det Ă€r problematiskt med den svenska narkotikapolitiken, pĂ„ det sĂ€ttet att den Ă€r restriktiv och straffande.

Mats Anderberg ser kriminaliseringen av eget bruk av narkotika som problematisk.

– Det Ă€r problematiskt att kriminalisera eget bruk för mĂ€nniskor som fĂ„r bekymmer med narkotika. De behöver ju ha hjĂ€lp och det Ă€r det man ska satsa pĂ„ och inte straffa dem, för det kan skapa Ă€nnu större problem i framtiden för dem. Det blir en ökad stigmatisering, att man inte fĂ„r jobb lika lĂ€tt om man har en notis i straffregistret.

– Idag begĂ€r nĂ€stan alla arbetsgivare intyg frĂ„n straffregistret, man finns dĂ€r om man till exempel har blivit gripen för eget bruk, man kanske bara har rökt cannabis nĂ„gra gĂ„nger men det kan rĂ€cka för att man ska bli hindrad för ett jobb och hamna mer utanför pĂ„ det sĂ€ttet. Jag tycker det Ă€r problematisk sĂ„ dĂ€rför förordar jag en, inte en liberalisering eller legalisering, utan avkriminalisering av eget bruk i alla fall. Innehav och försĂ€ljning tycker jag naturligtvis ska vara kriminaliserat, men just det egna bruket Ă€r problematiskt tycker jag.

Om man skulle avkriminalisera, finns det inte en risk att man sÀnder ett budskap om att det Àr okej att anvÀnda narkotika?

– VĂ„ra ungdomar idag har redan en sĂ„dan syn att de tycker att det Ă€r okej att anvĂ€nda, fast de kanske bara gör det i vissa sammanhang, pĂ„ musikfestivaler, studerat utomlands eller dĂ€r det Ă€r mer naturligt. Jag tror att det kan leda till en viss ökning av konsumtionen men jag tror inte det kommer vara nĂ„gon revolutionerande hög andel som börjar anvĂ€nda bara för att det avkriminaliseras. Man har gjort sĂ„ i andra lĂ€nder ocksĂ„ nĂ€ra oss, i Norge till exempel sĂ„ har man i princip avkriminaliserat eget bruk, och dĂ€r har man inte sett nĂ„gra skillnader i ökning heller. 

Vi har sökt justitieminister Morgan Johansson som inte haft möjlighet att svara pĂ„ vĂ„ra frĂ„gor, istĂ€llet har hans pressekreterare Per StrĂ€ngberg svarat i mejlform. 

"En avkriminalisering av eget bruk av narkotika gynnar de kriminella gÀngen vars frÀmsta inkomstkÀlla Àr narkotikahandel. Deras marknad skulle vÀxa kraftigt. Regeringen ville sÀnda en tydlig signal om att narkotika inte Àr accepterat i samhÀllet och ge polisen förutsÀttningar för att göra drogtester vid misstanke om narkotikaanvÀndning.".

Enligt StrÀngberg har inte syftet med lagen varit att stigmatisera eller kriminalisera beroendesjukdom.

"Kriminaliseringen av eget bruk ska framför allt skydda personer frÄn narkotikans skadeverkningar och möjliggöra tidiga insatser för att erbjuda vÄrd och behandling samt förhindra att ungdomar utvecklar beroende och kriminalitet."

Trots att folkhÀlsomyndigheten vill utvÀrdera lagen som kriminaliserar eget bruk sÄ sÀger alltsÄ regeringen nej. Man har gett Brottsförebyggande rÄdet i uppdrag att studera narkotikamarknadernas organisering och koppling till annan brottslighet i kriminella miljöer och hur rÀttsvÀsendets och samhÀllets motÄtgÀrder kan stÀrkas. Resultatet av uppdraget ska redovisas 1 juni 2021.

"Konflikter kring narkotikamarknader ligger mĂ„nga gĂ„nger bakom det dödliga skjutvapenvĂ„ldet och annat grovt vĂ„ld i kriminella miljöer. Att begrĂ€nsa tillgĂ„ng och efterfrĂ„gan pĂ„ narkotika Ă€r dĂ€rför ocksĂ„ en del i arbetet mot den organiserade brottsligheten" skriver Per StrĂ€ngberg. 

Narkotikastrafflagen

Enligt den svenska lagen sĂ„ Ă€r det brottsligt att; köpa, sĂ€lja, tillverka, förpacka, transportera och anvĂ€nda alla former av narkotika, förutom inom forskning och vĂ„rden. 

Ett ringa narkotikabrott kan ge böter eller fĂ€ngelse i upp till sex mĂ„nader. 

För ett synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling kan man dömas till ett fĂ€ngelsestraff i lĂ€gst sex Ă„r och högst tio Ă„r. 

KĂ€llor: Drugsmart och Polisen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!