Bygg som Lilla staden i ALV på Karlsbergstomten

Tomten på drygt 20 000 kvadratmeter centralt i stan står mer eller mindre oanvänd sen snart 15 år tillbaka. Marken behöver saneras. Men en detaljplan för bostäder håller på att tas fram. Nu kommer förslaget: Bygg i stil med Lilla staden i Astrid Lindgrens värld.

Marken behöver saneras och byggnaderna rivas. Sen vill moderaterna att Karlbergsotmten exploateras och bebyggs i liknande stil som Lilla staden i Astrid Lindgrens Värld. Det föreslår partiet i en motion till fullmäktige.

Marken behöver saneras och byggnaderna rivas. Sen vill moderaterna att Karlbergsotmten exploateras och bebyggs i liknande stil som Lilla staden i Astrid Lindgrens Värld. Det föreslår partiet i en motion till fullmäktige.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-12-06 17:11
undefined
Niklas Gustafsson är oppositionsråd för moderaterna och vill se en mer öppen och flexibel detaljplan för Karlbergsområdet som gör att kommunen kan låta en extern exploatör ta över och bygga nya kvarter. ""Vi vill se bebyggelse som påminner om det historiska Vimmerby" säger han.

– Vi vill se bebyggelse som påminner om det historiska Vimmerby, säger Niklas Gustafsson (M) oppositionsråd som nu lämnar en motion till fullmäktige där han tillsammans med partiet presenterar vad de vill ska ske med Karlbergstomten mellan Stångågatan och järnvägen i centrala delarna av Vimmerby.

– Det har blivit en långbänk av det här och nu vill vi få upp det här på bordet innan möjligheterna begränsas i en för detaljerad plan. Vi fick nyligen en dragning om det pågående arbetet som är nere på nivå om vilken färgsättning som ska vara okej. Det tycker vi är helt fel väg att gå. Vi vill se en mer öppen plan som gör att det går att bygga mer fritt, säger Niklas Gustafsson.

Han tycker att Vimmerby kommun kan ta efter en del andra kommuner och utlysa en tävling mellan olika arkitektbyråer om vad man kan göra.

– Vi vet inte exakt hur en sån tävling skulle gå till, men om det kommer in flera olika förslag så får väl politiken ta ställning till det och utse ett av dem. Det finns andra kommuner som gjort på liknande sätt.

– Vi tänker att det kan vara både bostäder och kanske någon affärslokal i byggnaderna om det finns behov för det, men att det ska ge en bild av de historiska Vimmerby som ju också finns kvar i kvarteren runt omkring, säger Niklas Gustafsson.

undefined
Karlbergsfastigheten i centrala Vimmerby köptes av kommunen för snart 15 år sen och är delvis oanvänd sen dess och byggnaderna har fortsatt att förfalla. Nu pågår ett arbete med en detaljplan för området. Men vad och hur det kan byggas hänger på hur stor saneringinsats man gör.

Moderaterna och Niklas Gustafsson ser inte någon möjlighet att kommunen kan stå för en exploatering.

– Nej, det behöver bli någon extern som köper för att bygga, sen har ju kommunen sitt ansvar för just detaljplan och för saneringen som behöver göras, säger han. 

Området är på cirka 21 000 kvadrat och kommunen köpte fastigheten av Karlbergs AB för tolv miljoner kronor så långt tillbaka som 2009. Det visade sig senare att marken är delvis förorenad efter att det varit bensinstation och bilverkstad på området i många år. En miljöutredning är gjord som anger olika nivåer för saneringskraven beroende på vad marken ska användas till. Bostäder kräver mer sanering än exempelvis parkeringsplats. Det är också olika saneringsbehov mellan olika delar av fastigheten.

På grund av de föroreningarna och oklara följder av det har kommunen under resans gång skrivit ner värdet på tomten till noll kronor.

En av byggnaderna har fått en tillfällig kuliss för att se snyggare ut.
En av byggnaderna har fått en tillfällig kuliss för att se snyggare ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!