HÀlften sÄ mÄnga ansökningar till teknikprogrammet

I Är har 136 förstahandssökare sökt till Vimmerby Gymnasium. SamhÀllsvetenskapsprogrammet fortsÀtter att vara populÀrast medan bÄde teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet tappar jÀmfört med i fjol.

Nu har niorna gjort sitt första val till gymnasiet. I Vimmerby Àr samhÀllsprogrammet mest populÀrt.

Nu har niorna gjort sitt första val till gymnasiet. I Vimmerby Àr samhÀllsprogrammet mest populÀrt.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2022-03-14 06:00

Antalet förstahandssökande till Vimmerby Gymnasium har i Ă„r minskat. FrĂ„n 164 ifjol till 136 i Ă„r. 

– En anledning till detta Ă€r att det Ă€r fĂ€rre elever i klasserna pĂ„ grundskolan i kommunen, berĂ€ttar antagningssekreterare Anna-Carin Bergman.

I den preliminĂ€ra antagningen Ă€r det i Ă„r framförallt teknikprogrammet som minskar stort, med mindre Ă€n hĂ€lften antal sökande jĂ€mfört med fjol, frĂ„n 34 sökande till 16. 

– Det söktrycket som vi hade till teknikprogrammet förra Ă„ret ser vi inte i Ă„r och det har Ă€ven skett en minskning pĂ„ naturvetenskapsprogrammet, berĂ€ttar Anna-Carin Bergman och menar att det inte gĂ„r att se en tydlig anledning. 

– Det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att sia om trenderna och jag kan inte svara pĂ„ varför det inte var sĂ„ mĂ„nga som sökte till teknikprogrammet i Ă„r. Det Ă€r olika för olika Ă„r vilka program eleverna Ă€r intresserade av. 

SamhĂ€llsprogrammet Ă€r i Ă„r hittills det mest populĂ€ra med 37 sökanden, följt av fordons- och transportprogrammet med 24 sökande. 

– Sedan kan siffrorna Ă€ndras. Nu den sjunde april fĂ„r eleverna det preliminĂ€ra antagningsbeskedet och sedan har de fram till tionde maj pĂ„ sig att göra omval eller nyval. Det slutgiltiga antagningsbeskedet kommer sedan den första juli och baseras pĂ„ deras slutbetyd. Den preliminĂ€ra antagningen nu baserar pĂ„ höstterminens betyg. 

Minst antal sökande har Ă€n sĂ„ lĂ€nge restaurang- och livsmedelprogrammet och industritekniska programmet med fyra respektive fem förstahandssökanden. Även förra Ă„ret fick programmen fĂ„ sökanden och dĂ„ genomfördes inte det industritekniska.  

–Vi utgĂ„r frĂ„n att programmen ska genomföras som det ser ut nu. Men det Ă€r inga beslut tagna Ă€n, sĂ€ger Anna-Carin Bergman.

SĂ„ hĂ€r ser ansökningen till gymnasiet i Vimmerby ut hittills. Med antalet ansökningar 2021 inom parentes: 

SamhÀllsvetenskapsprogrammet 37 (37)

Fordons- och transportprogrammet 24 (30)

Teknikprogrammet 16 (34)

El- och energiprogrammet 15 (13)

FörsÀljnings- och serviceprogrammet 13 (8)

Naturvetenskapsprogrammet 13 (21)

VĂ„rd- och omsorgsprogrammet 7 (9)

Industritekniska programmet 5 (4)

Restaurang- och livsmedelprogrammet 4 (7)

Av niondeklassarna i kommunen valde ocksĂ„ 74 att söka sig till gymnasieskolor utanför Vimmerby. Bland dem sökte sig de flesta till Hultsfred, Linköping, VĂ€stervik och Gamleby. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!