Vanligaste biverkningarna i Vimmerby och länet

Drygt 200 rapporter om misstänkta biverkningar av vaccinerna mot covid-19 har kommit in från sjukvården i Kalmar län.

Huvudvärk är en av de vanligaste misstänkta biverkningarna inrapporterande för de vacciner mot covid-19 i Sverige.

Huvudvärk är en av de vanligaste misstänkta biverkningarna inrapporterande för de vacciner mot covid-19 i Sverige.

Foto: Jessica Gow/TT

Vimmerby2021-08-30 11:50

I Sverige har det fram till den 25 augusti kommit in 71 251 rapporter om misstänkta biverkningar. Av de rapporter som skickats från hälso-och sjukvården i Kalmar län har 88 handlagts och 125 är i arbetsflödet hos Läkemedelsverket. 

– Det är lite svårt att uttala sig om de vanligaste misstänkta biverkningarna när det gäller Vimmerby eftersom det finns så få rapporter. Men generellt sett för både Vimmerby och Kalmar län, är de huvudvärk, feber, frossa, illamående och rodnad och ömhet vid vaccinationsstället, berättar Ebba Hallberg på läkemedelssäkerhetsenheten. 

Av de rapporter från hälso-och sjukvården i Kalmar län som handlagts eller är i arbetsflöde handlar 114 om Pfizers vaccin, 61 om Astra Zenecas och 37 om Modernas. 

– Det har varit några enstaka fall med lindriga biverkningar hos oss, säger Ros-Marie Pettersson på Vimmerby hälsocentral.  

– Till exempel ömhet och hudrodnad. Vilket är helt normalt, det kan man få av vanliga influensasprutor också. Vi har inte hört att det skulle vara några allvarligare biverkningar här. 

Bland de handlagda rapporterna från Kalmar län finns ett dödsfall. 

– Läkemedelsverket kan inte med bestämdhet säga hur många som faktiskt avlidit på grund av vaccinationerna. Vi kan endast återge hur många rapporter som har inkommit där patienten uppges ha avlidit. Dödsfallen kan vara förknippade med vaccinen i fråga, men de kan även bero på patientens eventuella andra sjukdomar, andra läkemedel, eller andra faktorer, berättar Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!