I skogen står arbetet stilla

Skogsmaskiner står stilla i skogarna, risken för brand är för stor i torkan. Flera företag stannar sitt arbete denna vecka, trots att semestern egentligen är slut.

Inga maskiner i skogen denna veckan heller.

Inga maskiner i skogen denna veckan heller.

Foto: Terje Pedersen (TT)

Vimmerby2018-07-23 17:00

– Denna vecka skulle vi varit igång igen efter semestern. Men allt arbete i skogen står stilla. De anställda har fått ta en extra semestervecka än så länge, vi får se om vädret hinner ändra sig till nästa vecka, säger Joakim Rosén, VD för Frödinge skog AB.

Än så länge har man inga större problem på Frödinge skog. De behöver dock timmer till sina sågverk för att kunna starta det arbete som är planerat till vecka 31.

– Det är svårt att säga hur det kommer bli, det är tufft för alla. Främst entreprenörerna, säger Joakim Rosén.

Bröderna Ekströms skogsentreprenör skulle ha påbörjat sin avverkning idag, men har valt att stanna allt arbete denna vecka.

– Nu försöker vi hitta alternativa jobb till våra anställda, tills vi kan dra igång arbetet i skogen igen. Det är många som drabbas av det här stoppet i efterföljande led också. Snart måste vi börja komma igång ändå för att det inte ska få allt för stora konsekvenser, en idé kan vara att jobba nattetid och ha brandvakter på plats hela tiden, säger Per Ekström, VD för Bröderna Ekströms skogsentreprenör.

På Södra skog har de också stoppat allt arbete denna vecka.

– Vi hoppas att det här stoppet blir kort. Det är främst problem för våra entreprenörer som har utgifter och anställda som behöver lön. Vi ser fram emot bra väder nu, det vill säga regn, säger Magnus Petersson, chef för skötsel- och entreprenörsutveckling på Södra skog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!