"Karlbergsområdet har framtiden för sig"

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) beklagar att kommunens första miljökalkyler för Karlbergsområdet inte håller.

Den omddebbaterade Karlbergsfastigheten i centrala Vimmerby.

Den omddebbaterade Karlbergsfastigheten i centrala Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-07-05 05:00

– Det gäller inte minst ekonomiskt, säger han i en kommentar till föreläggandet miljö- och byggnadsnämnden riktat mot Skobes Bil Öst AB tidigare i veckan.

Bolaget åläggs att utreda och redovisa hur marken ska saneras innan årsskiftet. Föreläggandet vilar i sin tur på en ansvarsutredning som miljö- och byggförvaltningen tagit fram där man anser att bolaget har ansvar att betala 64 procent av utredningarna och saneringskostnaderna. Den fördelningen är inte fastlagd ännu.

– Jag förstår att scenariot inte är vad Skobes tänkt sig i det här avseendet, sen vill jag också betona att det är miljö- och bygg som tillsynsmyndighet som står för utredningen och föreläggandet, inte kommunen, säger han.

Kommunen köpte Karlbergsområdet för 12,3 miljoner 2008. Föroreningarna i marken och kostnaden för att sanera har gjort att värdet skrivits ner till noll kronor.

Tomas Peterson tror att området har en framtid för sig.

– Det är en bra belägen fastighet och jag tror man kan komma runt en del av saneringen genom att bygga garageplan i botten och bostäder över, säger han.

Något konkret intressent finns inte i dag.

Kommunalrådet Tomas Peterson (M).
Kommunalrådet Tomas Peterson (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!