NÀr kostnaderna ökar behöver fler hjÀlp frÄn kyrkorna

Inflation, höga kostnader och lĂ„gkonjunktur – det Ă€r ord som stĂ€ndigt florerar omkring oss just nu. För de som redan har smĂ„ marginaler för att fĂ„ livet att gĂ„ runt, har man kommit allt nĂ€rmre kanten. Ylva Nilsson, diakoniassistent pĂ„ Vimmerby pastorat, mĂ€rker att kostnaderna för att leva har ökat.

En julkasse innehÄller allt frÄn mat till sötsaker. Det mesta som behövs för ett julbord. Ylva Nilsson, diakoniassistent pÄ Vimmerbys pastorat har arbetat in i det sista med förberedelserna.

En julkasse innehÄller allt frÄn mat till sötsaker. Det mesta som behövs för ett julbord. Ylva Nilsson, diakoniassistent pÄ Vimmerbys pastorat har arbetat in i det sista med förberedelserna.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-12-22 20:30

– Det Ă€r fler Ă€n vanligt i Ă„r. Det Ă€r mĂ„nga fler familjer. Jag tycker det har ökat för varje Ă„r och jag har varit hĂ€r sen 2018, sĂ€ger hon och syftar pĂ„ antalet personer som vĂ€nt sig till kyrkan för att fĂ„ hjĂ€lp med julmat och julklappar.

I församlingshemmet i Vimmerbys kök stÄr det fullt med kassar fyllda med julmat, som ska lÀmnas ut till de som ansökt om stöd inför julen. Ylva Nilsson berÀttar att det mÀrks tydligt att kostnaderna för att leva har ökat.

– Det Ă€r dem som redan lever pĂ„ marginalen som det nu har tippat över för. Det finns ingen buffert nĂ€r man kanske har varit sjukskriven ett tag eller studerar. Man har barn och familj och det Ă€r lite skört nu. 

undefined
En julkasse innehÄller allt frÄn mat till sötsaker. Det mesta som behövs för ett julbord. Ylva Nilsson, diakoniassistent pÄ Vimmerbys pastorat har arbetat in i det sista med förberedelserna.

Samtidigt som hon mÀrker av att fler fÄtt det sÀmre, sÄ gÄr det Ät andra hÄllet ocksÄ. De som har det gott stÀllt, bÄde privatpersoner och företag Àr mer givmilda.

– Vi har fĂ„tt in mycket gĂ„vor bĂ„de frĂ„n företag men ocksĂ„ privatpersoner. Det kommer folk och lĂ€mnar en femhundring, en tusenlapp eller tvĂ„.

undefined
Att man lÀmnar ut kassar med mat och fÀrdigköpta julklappar beror pÄ att man vill vara sÀker pÄ att det blir just mat och julklappar. "Jag brukar tÀnka att nÀr man kommer hit sÄ har man intentionen att det ska bli bra för sina barn, men har man psykisk ohÀlsa eller Àr i ett missbruk sÄ styr man inte alltid över det. Man fÄr tÀnka lite sÄ och dÄ har man uteslutit sÄ och man vet att det kommer fram.", sÀger Ylva Nilsson.

Har gapet mellan de som har det sÀmre och det som har det gott stÀllt blivit större?

– Ja, nu Ă€r jag inte en stor samhĂ€llsanalytiker och jag vet inte om kyrkan ska vara det heller. Jag vill inte ta nĂ„gon sĂ„dan stĂ€llning, men det kĂ€nns som gapet Ă€r större. Hos oss blir det tydligt. 

Till kyrkan söker sig alla typer av mÀnniskor. De som har missbruksproblematik eller psykisk ohÀlsa, men ocksÄ familjer dÀr nÄgon kan ha drabbats av en lÀngre sjukskrivning.

– Det Ă€r dyrare att ha barn. Jag har familjer som inte kunnat lĂ„ta sina barn fortsĂ€tta med sin idrott. Spelar du hockey, tennis eller nĂ„gon annan idrott sĂ„ kostar det nĂ„gra tusenlappar per termin. Vi kan hjĂ€lpa till med en del, men vi kan inte hjĂ€lpa med allt.

undefined
Ylva Nilsson fixar det sista med julkassarna.

NÀr man tÀnker pÄ fattigdom sÄ kan det vara svÄrt att förstÄ att det ocksÄ finns hÀr. Ylva Nilsson beskriver verkligheten som mÄnga lever i som en "modern fattigdom". Man har boende och sjÀlva grundplÄten, men i jÀmförelse med andra Àr man fattig och har inte rÄd med mÄnga saker som mÄnga andra tar för givet.

– Det Ă€r en mamma nu som bara önskade sig klĂ€der till sina barn. ”Jag kan snart inte skicka dem till skolan för de har inget att ta pĂ„ sig”. DĂ„ tĂ€nkte jag att nĂ„gon leksak ska det vara ocksĂ„, sĂ„ jag köpte till lite extra, sĂ„ det inte bara blir klĂ€der. 

undefined
Ett gÀng julklappar redo att levereras frÄn Vimmerby pastorat.

Kyrkan köper julklappar till barnen, utöver kassen med mat som delas ut. Men behovet av hjÀlp infaller inte bara kring jul, det gÀller hela Äret och kyrkan stöttar pÄ olika vis genom matkassar och annat.

– Efter jul och nyĂ„r brukar det vara mĂ„nga som behöver hjĂ€lp. Inte alla, men en del som söker Ă€r ganska oplanerade i sin ekonomi, man saknar ekonomiskt tĂ€nkande. Helt plötsligt har de inte rĂ„d med mat och dĂ„ behöver de hjĂ€lp nu och inte nĂ€sta vecka, sĂ€ger Nilsson och förklarar att man laddar upp med torrvaror och konserver för att kunna dela ut. 

undefined
Matkassarna innehÄller allt som behövs inför julborden. I kylen ligger exempelvis köttbullar och prinkorvar som de kommer stoppa ner nÀr det Àr dags.

Vimmerby Tidning besöker Àven Korskyrkan dit mÀnniskor kan komma en dag i veckan för att Àta och umgÄs. Tidigare har det bjudits pÄ fika men frÄn november bjuds Àven pÄ matigare mackor. Korskyrkans volontÀr Isabelle Linder sÀger att de tydligt ser hur hÄrt mÄnga drabbas av de höga matpriserna.

Korskyrkan, tillsammans med Betelförsamlingen i Djursdala, delar ut matkassar inför jul för första gÄngen i Är. De möter flera som lever med knappa medel och som behöver avstÄ flera livsmedel numera. Mjölk samt frukt och grönt Àr nÄgra exempel.

– NĂ€r vi pratar mĂ€rker vi hur elĂ€ndigt och knapert det Ă€r. Vissa har knappt rĂ„d att ta bussen hit och pengarna rĂ€cker inte mĂ„naden ut, sĂ€ger Linder.

undefined
Betelförsamlingens Therese Ek Sandberg och Korskyrkans Isabelle Linder hjÀlps Ät med förberedelserna av matkassarna som delas ut under onsdagskvÀllen.

Hon och Betelförsamlingens Therese Ek Sandberg menar att julen Àr en tid dÄ vi generellt unnar oss mer mat och de har fyllt matkassarna med sÄdant som associeras med denna högtid.

– Det blir inte jul om man inte har det lilla extra. Även om vissa kan kĂ€nna skam över att behöva ta emot vĂ€rmer det, sĂ€ger Linder.

NÀr Vimmerby Tidning besöker Korskyrkan kommer en donation med julklappar till barn frÄn Tuna intresseförening, som delas ut i samband med matkassarna. BÄde Linder och Ek Sandberg berÀttar att flera aktörer i samhÀllet vill stötta upp och de samarbetar exempelvis med svenska kyrkan pÄ sÄ sÀtt att kyrkan kan förmedla kontakt till dem.

undefined
Julklapparna till barn frÄn Tunas intresseförening Àr redan inslagna.
PÄ Vimmerby pastorat hjÀlps man Ät för att fixa med allt som behövs inför jul och utdelningen av matkassar. FrÄn vÀnster; Sofia Pettersson, Mattias Kessén, Eva Bertilsdotter och Ylva Nilsson.
PÄ Vimmerby pastorat hjÀlps man Ät för att fixa med allt som behövs inför jul och utdelningen av matkassar. FrÄn vÀnster; Sofia Pettersson, Mattias Kessén, Eva Bertilsdotter och Ylva Nilsson.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!