"MÄnga tror att man mÄste vara kristen"

Skulle det vara val i dag Äker Kristdemokraterna ur riksdagen, enligt fÀrska opinionsmÀtningar. Men lokalpolitikern tillika partiets första namn pÄ kommunlistan, Ola Gustafsson, menar att det inte kommer hÀnda.

"Kristdemokraterna behövs i riksdagen, vi Àr en garant för att det ska kunna bli en alliansregering" sÀger partiets första namn pÄ kommunlistan i Vimmerby, Ola Gustafsson.

"Kristdemokraterna behövs i riksdagen, vi Àr en garant för att det ska kunna bli en alliansregering" sÀger partiets första namn pÄ kommunlistan i Vimmerby, Ola Gustafsson.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-08-31 05:00

Med 5,3 procents vÀljarstöd i den SVT/Novus-mÀtning som presenterades pÄ torsdagen har Kristdemokraterna för första gÄngen pÄ vÀldigt lÀnge lite luft ner till fyraprocentsspÀrren. Och siffrorna glÀder sÄ klart Kristdemokraternas första namn pÄ kommunlistan i Vimmerby.

– Siffrorna gĂ„r Ă„t rĂ€tt hĂ„ll och vi Ă€r bra pĂ„ valrörelse, sĂ€ger Ola Gustafsson sjĂ€lvsĂ€kert.

Varför röstar ÀndÄ sÄ fÄ pÄ Kristdemokraterna?

– Det Ă€r fullstĂ€ndigt obegripligt. Men jag tror att det finns mycket fördomar, bland annat tror mĂ„nga att man mĂ„ste vara kristen eller med i kyrkan för att rösta pĂ„ oss, men det mĂ„ste man ju inte sĂ„klart. Kristdemokraterna bygger pĂ„ kristna vĂ€rderingar men vi Ă€r inget religiöst parti.

– Sedan har vi ocksĂ„ bytt partiledare. Men jag tror absolut att Ebba (Busch Thor) fĂ„r upp siffrorna inför valet.

Åker ni ur riksdagen i höst?

– Nej, det gör vi inte.

Ola Gustafsson gick med i Kristdemokraterna 2002. Han beskriver hur det politiska intresset funnits dÀr lÄngt innan dess. Men nÀr frÄgan kom i fall han ville stÄ med pÄ listan blev han ytterst tveksam.

– Det Ă€r en sak att tycka saker, men folk behöver inte veta vad jag röstar pĂ„. Om man gĂ„r med i ett parti fĂ„r man en stĂ€mpel pĂ„ sig. DĂ€rför var det inte sjĂ€lvklart för mig att gĂ„ med i ett parti, Ă€ven om jag alltid delat Kristdemokraternas vĂ€rderingar.

Varför Àndrade du dig?

– Jag kom fram till att man inte mĂ„ste tycka exakt lika och stĂ„ för precis allt som partiet tycker. Bara man delar de grundlĂ€ggande vĂ€rderingarna och har en övergripande blick för vad partiet tycker sĂ„ kan man ibland ha andra Ă„sikter i sakfrĂ„gor.

Ola Gustafsson Àgnar stor del av sin tid pÄ ekonomi, dels genom sitt yrke som controller, och genom sitt politiska engagemang.

Har du nÄgra andra intressen?

– Min fritid gĂ„r faktiskt mycket Ă„t till politiken, helst nu. Men jag Ă€r Ă€ven engagerad i Korskyrkan, jag har tidigare hĂ„llit pĂ„ med musik och sĂ„ng och arbetat med ungdomar inom kyrkan. Att jobba med unga kĂ€nde jag var vĂ€ldigt meningsfullt, men dĂ€r satte faktiskt tiden stopp.

En av dina hjÀrtefrÄgor Àr ökat förtroende för politiken och mer dialog med medborgarna.

Varför Àr det viktigast för Vimmerby?

– Jag tycker att det borde vara en mer öppen dialog. SkolnedlĂ€ggningen till exempel, dĂ€r tycker jag att majoriteten borde haft en bredare dialog. Nu backade de i och för sig efter folkomröstningen, men en öppen dialog kring det tidigare hade varit bĂ€ttre, menar Gustafsson.

Hur ser du pÄ att lÀgga ner landsbygdsskolor?

– Vi var och Ă€r emot nedlĂ€ggning av skolor. Det Ă€r viktigt, framförallt för yngre barn, att ha nĂ€rhet till sin skola och inte lĂ€gga tid pĂ„ att sitta pĂ„ en buss.

PÄ frÄgan vad Ola Gustafsson tror kommer vara den största utmaningen för kommunen kommande mandatperiod, tvekar han inte med svaret.

– EkonomifrĂ„gan. Vi har stora investeringar framför oss inom bĂ„de skola och barn- och Ă€ldreomsorg.

Bland kommande investeringar i kommunen har byggnationen av en ny förskola varit en av de hetaste diskussionerna den senaste tiden. Bland annat har majoritetens förslag att bygga i skogspartiet kring VOK mötts av kritik frÄn sÄvÀl invÄnare som andra partier.

– Vi vill vi se en annan lösning. Hellre en ny förskola vid Nossen eller Nybble. Det kĂ€nns mer rimligt att fördela förskolorna och i dag finns redan förskolor i nĂ€rheten av VOK.

Vad tror du om valet nÀsta vecka?

– Det blir ett spĂ€nnande val. Inget Ă€r klart förrĂ€n alla röster Ă€r rĂ€knade och innan dess kan man inte tyda hur det slutar.

Ola Gustafsson tror att förtroende för politiker och en öppen dialog Àr  en av de viktigaste frÄgorna för Vimmerby.
Ola Gustafsson tror att förtroende för politiker och en öppen dialog Àr en av de viktigaste frÄgorna för Vimmerby.
Ola Gustafsson Tre snabba med Ola:

Bor: Vimmerby

Ålder: 43 Ă„r

Gör: Controller pÄ ekonomiavdelningen i Hultsfreds kommun

HjĂ€rtefrĂ„gor: Ökat förtroende för politiken och mer dialog med medborgarna

Vad gjorde att du gav dig in i politiken?

”Jag fick frĂ„gan av Gudrun BrunegĂ„rd om jag ville vara med. Jag funderade en hel del innan jag tackade ja, Ă€ven om jag hade varit politiskt intresserad sedan lĂ€nge”

Vad tror du Àr den absolut viktigaste valfrÄgan för Vimmerby kommun?

”Vi mĂ„ste titta pĂ„ möjligheten att ha mindre förskolegrupper, max 12 barn i varje grupp. Vi vill att det inte ska vara mer Ă€n tolv barn per grupp. En annan viktig frĂ„ga Ă€r trygghetsboenden för Ă€ldre”

Varför tycker du att vimmerbyborna ska rösta pÄ dig?

”Jag vill jobba för en stabilitet och lĂ„ngsiktighet inom politiken, med utökad dialog med kommuninvĂ„narna och företagen”

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om