Märkliga väderfenomen på himlen

Har du sett något märkligt på himlen i dag? Då kan det ha varit väderfenomenet halo.

Tydliga Halon syntes i våra trakter under lördagen.

Tydliga Halon syntes i våra trakter under lördagen.

Foto: Sven Milton

Vimmerby2018-06-09 21:30

Sven Milton från Vikingstad fångade det på bild under lördagsförmiddagen vid sjön Nossen i Vimmerby. Det finns också uppgifter om att boende i Motala la märke till det.

Vad är det då de har sett? Jo, väderfenomenet halo. Vi snackar optiska fenomen i form av färgade eller ofärgade ringar, bågar, pelare eller ljusa fläckar runt solen och ibland månen.

De uppstår då sol- eller månljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Halofenomen finns på himlen ganska ofta men det är inte alltid de syns så tydligt.

Halon är dock inte så ovanligt som många tror.

– Men det är kanske vanligast att de ses så nära marken under vintern, men det förekommer även under andra årstider, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Vad är det som gör att de dyker upp i våra trakter i dag?

– Halon är typiskt vid vissa moln. I dag har vi haft höga slöjmoln, vilket då ofta ger halon eftersom de innehåller ”rätt sorts” iskristaller.

Enligt SMHI så blir Halon många gånger synliga i samband med annalkande frontsystem och nederbördsområden. Halon kan vara ett tecken på en förändring i vädret – men säkert är det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!