Möte om foderbrist

LÀnsstyrelsen hade pÄ torsdagen möte om den foderbrist som drabbat lÀnets bönder. Med pÄ mötet var representanter frÄn bland annat LRF, LantmÀnnen, Swedish Agro, Arla, KLS Ugglarps och lÀnets kommuner.

Vimmerby2018-07-13 21:00

Kalmar lÀn Àr ett stort jordbrukslÀn med mycket viktig livsmedelsproduktion. Samtidigt Àr sydöstra Sverige hÄrdast drabbat av torka och vattenbrist. Framför allt Àr det bristen pÄ foder som Àr allvarlig. Det fick LÀnsstyrelsen, under ledning av landshövding Thomas Carlzon, att kalla till ett samverkansmöte.Till mötet kom flera deltagare frÄn olika aktörer inom lantbruket. Alla redogjorde konsekvenserna av den torka som rÄder, bÄde kortsiktigt och lÄngsiktigt. DÀr de bland annat kunde berÀtta om att skörden av spannmÄl och foder var dÄlig och kommer bli dyr framöver. Man kommer ocksÄ fÄ problem med nödslakt av djur och uppmanar Äterigen alla restauranger och hushÄll att bara köpa svenskt kött. Flera kommuner kollar över om de kan upplÄta marker till jordbrukare.

PÄ mötet kom de gemensamt överrens om att det primÀra Àr att sÀkra livsmedelsproduktionen samt vÀrna om lantbrukarnas hÀlsa, djurskydd, djuromsorg och naturvÄrden. NÀsta möte hÄlls om tvÄ veckor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om