Oro för virus slår mot stadens caféliv

Flera caféer vittnar nu om tuffa tider. Risken för uppsägningar är högst påtaglig – och en verksamhet kanske inte öppnar alls.

Simon Sauma, ägare av Frasses och Royal Bistro & Café, överväger att inte ens öppna Frasses för säsongen – om oron för coronavirusets spridning håller i sig.

Simon Sauma, ägare av Frasses och Royal Bistro & Café, överväger att inte ens öppna Frasses för säsongen – om oron för coronavirusets spridning håller i sig.

Foto: Amanda Karlsson / Arkiv

Vimmerby2020-03-16 16:30

Det är glest på stadens caféer.

Både Bakfickan och Royal Café & Bistro vittnar om att kunderna, i allt högre grad, väljer att stanna hemma i coronatider – istället för att gå ut på stan och umgås.

– I torsdags, efter Löfvens tal på onsdagen, var det extremt lugnt hos oss. Sen var det ändå ganska bra med folk i helgen, men det är absolut inte lika mycket som det brukar, säger Maria Karlsson, föreståndare på Bakfickan i Vimmerby.

– Det började påverka oss redan i förra veckan, på onsdagen. Antalet kunder har ungefär halverats. Fredagar och lördagar brukar vara våra bästa dagar – men nu hade vi inte många kunder i helgen, säger Simon Sauma som äger Royal Café & Bistro – och även hamburgerrestaurangen Frasses.

Coronavirusets spridning, och oron därikring, riskerar att sätta rejäla käppar i verksamhetshjulet – för just Frasses.

– Nu har vi haft stängt på Frasses ett tag, och vi hade planerat att öppna för säsongen i april. Men fortsätter det så här så kommer vi inte att öppna. Det går bara inte, säger Simon Sauma.

– Men caféet (Royal, reds. anm.) kommer vi att ha öppet så länge vi bara kan.

För Bakfickans del betyder det vikande kundunderlaget en rejäl smäll för ekonomin – som också kan få långtgående konsekvenser för de anställda, om det fortsätter.

– Jag hoppas bara att det här är över snart. Mina anställda ska ju ha sin lön, och om kunderna fortsätter att lysa med sin frånvaro måste vi tyvärr börja säga upp folk, säger Maria Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!