Knark för nära 300 000 kronor hittades i Vimmerby

Polisens tillslag på två adresser i centrala Vimmerby blev bingo. Totalt hittade polisen kokain, amfetamin och cannabis som på gatan är värt närmare 300 000 kronor. Knarket var avsett att säljas i Vimmerby.

Polisen beslag tog sammanlagt närmare 1,7 kilo cannabis på två adresser i centrala Vimmerby. I bostäderna hittades även kokain och amfetamin till ett totalt värde på nära 300 000 kronor.

Polisen beslag tog sammanlagt närmare 1,7 kilo cannabis på två adresser i centrala Vimmerby. I bostäderna hittades även kokain och amfetamin till ett totalt värde på nära 300 000 kronor.

Foto: Polisen

Vimmerby2023-02-16 10:46

– Det får man absolut anta har varit avsikten, säger kammaråklagare Magnus Ling som på torsdagen åtalade två Vimmerbybor i 30- och 35-årsåldern för narkotikabrott.

Polisen gjorde ett tillslag mot 30-åringens bostad i Vimmerby i december i fjol. Där fann man 546 gram cannabis, 67,65 gram amfetamin och 53,6 gram kokain. I bostaden fanns också emballage, våg, förpackningsmaterial och vakuumpåsar som används vid narkotikaaffärer.

Polisen hittade också nära 14 000 kronor i kontanter i mannens bostad.

undefined
Det är stora pengar som är i omlopp i knarkaffärerna i Vimmerby. Hos 30-åringen hittade polisen 14 000 kronor i kontanter. Enligt förundersökningen är 17 personer skyldig honom sammanlagt 138 000 kronor, vilket polisen tror bottnar i knarkaffärer.

Polisen upptäckte även band mellan 30-åringen och 35-åringen vilket ledde till en husrannsakan nästa dag i 35-åringens bostad, också den i centrala Vimmerby. Där påträffades ytterligare narkotika. I det fallet rörde det sig om när 1,1 kilo cannabis och 19,04 gram kokain.

Det totala värdet på gatan på den beslagtagna narkotikan ligger någonstans runt 300 000 kronor, enligt CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysningen.

30-åringen erkänner den narkotika som påträffats i hans bostad, men nekar till samröre med narkotikan hos 35-åringen.

– Jag menar att han även haft kontroll över den narkotikan. Han har vid tre tillfällen hänvisat köpare till 35-åringen när han själv inte kunnat sälja, säger Magnus Ling.

I förundersökningen redovisas omfattande sms-kommunikation mellan säljare och köpare. En Vimmerbybo vill köpa röka till sin bror. En annan vill ha en "1" snabbt och någon undrar om det finns "kola"?

30-åringen har skrivit i sin telefon: "Jag ska ta över Vimmerby när det gäller droger och, Jag har Vimmerby under kontroll".

Polisen har också kartlagt de misstänktas swish. Det visar att stora summor pengar gått ut och kommit. Bland annat har 35-åringen swishat i väg 216 000 kronor och har 156 000 kronor in. Totalt rör det sig om över 700 swishar på drygt sju månader.

35-åringen har erkänt den narkotika han haft hemma hos sig. Han har också erkänt att han vid åtta tillfällen sålt narkotika till personer i Vimmerby.

Båda har suttit häktade sen mitten av december, men nu har åklagaren hävt häktningen för 35-åringen.

30-åringen är däremot kvar i häktet, bland annat för att han sen tidigare är dömd för narkotikabrott.

Båda riskerar nu fängelsestraff på upp till tre år.

Åklagaren yrkar också på att 30-åringen ska utvisas från Sverige.

En del av de stora beslag knark polisen gjorde vid två husrannsakan i åtalades bostäder i Vimmerby i december.
En del av de stora beslag knark polisen gjorde vid två husrannsakan i åtalades bostäder i Vimmerby i december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!