Muralmålning planeras på stor betongvägg mitt i stan

En stor betongvägg i centrala Vimmerby är ingen välkomnande vy för besökarna. Det tycker både kommunen och Bevara Vimmerby. Nu får föreningen nära 50 000 kronor från kommunen för att verkställa en muralmålning på väggen mitt i stan.

 I ett mejl till Vimmerby Tidning bifogar Mikael Sandström en bild på hur muralmålningen exempelvis skulle kunna se ut. Motivet visar en miljö inspirerad av Storgatan.

I ett mejl till Vimmerby Tidning bifogar Mikael Sandström en bild på hur muralmålningen exempelvis skulle kunna se ut. Motivet visar en miljö inspirerad av Storgatan.

Foto: Tommy Melvinson

Vimmerby2024-05-13 17:00
undefined
Lars Johansson (V) ordförande i kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott tycker att den tänkta platsen är bra för en muralmålning.

– Det är en grundplåt så att föreningen kan gå igång med det här projektet, sen behöver det kompletteras med finansiering och sponsring från olika håll, säger Lars Johansson (V) ordförande i kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott.

De 47 000 kronor kommunstyrelsen bidrar med till Bevara Vimmerbys projektidé kommer ursprungligen från en avvecklad fond med inriktning på kultur och offentlig utsmyckning. I fjol avsattes 100 000 kronor till kultur- och hembygdsföreningar, 50 000 till inköp av lokal konst. Nu går resten till ett projekt för en muralmålning.

– Idén är Bevara Vimmerbys och vi tycker den är bra. Sen är de mycket lämpligare att driva det här vidare för att verkställa det och få med sig sponsorer, säger Lars Johansson.

Den aktuella platsen är den stora betongväggen på baksidan av Fogelviks fastighet vid torget där Sandströms Mode ligger. Väggen vetter mot två parkeringsplatser i etage och gångpassagen mellan Drottninggatan och Nedre Drottninggatan.

– Det är ingen vacker syn som möter alla som kommer med tåg eller buss och går upp mot stan, säger Mikael Sandström, ordförande i Bevara Vimmerby.

undefined
Mikael Sandström är ordförande i Bevara Vimmerby. "Kan Västervik och Oskarshamn smycka byggnader med muralmålningar kan väl Vimmerby det också", säger han.

Han pekar på att flera andra städer satsat på större offentliga muralmålningar.

– Det finns muralmålningar i Västervik, Oskarshamn och Nässjö, till exempel. Kan de så kan väl Vimmerby också, säger Mikael Sandström.

Närmast ska en prislapp beräknas för att sen få fram en finansiering.

– Det kostar kanske runt 250 000 kronor att ro det här i land. Vi hoppas på Sparbanksstiftelsen kan gå in och fastighetsägaren, Fogelvik AB, ställer upp med material som färg och sånt. Vi tänker att kommunen också kanske kan sponsra med bygglovsavgiften och eventuella arbeten att ställa upp ställningar eller något liknande och vi hoppas också att olika företag vill vara med och sponsra, säger han.

undefined
En tråkig syn för alla som kommer från resecentrum, tycker både kommunen och Bevara Vimmerby om den stora betongväggen nära gångpassagen på Drottninggatan. Nu är avsikten att den ska förses med en muralmålning som speglar Vimmerby.

En utmaning är att hitta en konstnär som kan utföra uppdraget.

– Där är vi inte än, jag vet inte hur många som gör sånt här.

Motivet då?

– Det ska vara ett motiv som speglar Vimmerby på ett bra sätt.

Det är inget kommunen har några synpunkter på.

– Det får bygga på konstnärlig frihet och den aktuella platsen är tråkig att se när man kommer från resecentrum, så det tycker vi också är en bra tanke, även om det inte är den mest publika väggen, säger Lars Johansson.

Tidsplanen är att målningen kan bli av nästa vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!