Antikroppar? SÄ hÀr ska du agera

Att man har antikroppar Àr ingen garanti för att inte fÄ covid -19 en gÄng till. Nya virusmutationer kan göra dig sjuk igen.

Att fortsÀtta följa rÄden och rekommendationerna Àr viktigt - Àven om du har blivit vaccinerad eller har antikroppar enligt Lisa Labbé Sandelin.

Att fortsÀtta följa rÄden och rekommendationerna Àr viktigt - Àven om du har blivit vaccinerad eller har antikroppar enligt Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Region Kalmar

Vimmerby2021-02-18 09:47

En ny studie kring antikroppar som gjorts pĂ„ Danderyds sjukhus och Karolinska institutet visar pĂ„ att majoriteten av de som blivit smittade av covid-19 har skyddande antikroppar i Ă„tminstone nio mĂ„nader efter infektionen. 

Resultatet av studien kommer inte som nÄgon större överraskning för Region Kalmars smittskyddslÀkare Lisa Labbé Sandelin.

– Det hĂ€r Ă€ndrar inte bilden. Det Ă€r trevligt att fĂ„ det bekrĂ€ftat men man har misstĂ€nkt att det skulle vara sĂ„ hĂ€r.

I hela Kalmar lÀn har 9 582 personer gjort antikroppstester, av dessa har 18 procent konstaterats ha antikroppar. I Vimmerby kommun Àr det 12 procent av de som testats som har antikroppar. I grannkommunen Hultsfred har 26 procent antikroppar. Enligt Labbé Sandelin kan den stora skillnaden mellan de bÄda grannkommunerna ha flera förklaringar.

– Den viktigaste tror jag Ă€r att det var ganska nyligen som Vimmerby hade en smittotopp och det Ă€r vĂ€l tveksamt om de som var sjuka hĂ€romveckan har hunnit kolla om de har fĂ„tt antikroppar. Hultsfreds smittopeak har infallit lite tidigare. 

Smittotoppen i Vimmerby för nÄgra veckor sedan kan innebÀra att fler nu har antikroppar, men om det kan göra att det blir ett bÀttre lÀge i smittspridningen framöver Àr osÀkert.

– FrĂ„gan Ă€r om tillrĂ€ckligt mĂ„nga har haft det, vi vet inte riktigt var grĂ€nsen för flockimmunitet gĂ„r. Jag tror nog att det finns tillrĂ€ckligt mĂ„nga som Ă€r mottagliga för smitta i kommunen sĂ„ att det fortsatt kan poppa upp utbrott Ă€ndĂ„, sĂ€ger LabbĂ© Sandelin, och pĂ„minner: 

– Ett positivt antikroppstest Ă€r inte en hundraprocentig garanti för att inte bli sjuk igen och för att inte smitta nĂ„gon annan. 

undefined
PÄ bilden görs ett antikroppstest, som görs genom blodprov. Att göra ett antikroppstest Àr inte nödvÀndigt enligt Lisa Labbé Sandelin. "Det viktigaste tycker jag Àr att man gÄr och tar ett covidtest nÀr man har symptom."

Att följa rĂ„d och rekommendationer Ă€r fortsatt viktigt, oavsett om man Ă€r vaccinerad eller har antikroppar menar Lisa LabbĂ© Sandelin, framförallt dĂ„ det inte Ă€r sĂ€kert att antikroppar och vaccin stĂ„r emot nya virusmutationer. 

– Det hĂ€r viruset kommer alltid att Ă€ndra sig och dĂ€rför Ă€r det inte sĂ„ lĂ€tt att sĂ€ga att bara för man haft det eller blivit vaccinerad sĂ„ blir livet som vanligt, utan det kommer ta ett tag innan vi kan lĂ€tta pĂ„ restriktioner och liknande. 

Är det viktigt att folk gĂ„r och gör antikroppstester?

– Nej, inte nödvĂ€ndigtvis. Det var i början nĂ€r vi inte hade möjlighet att provta under pĂ„gĂ„ende infektion, dĂ„ var man vĂ€ldigt intresserad av att veta hur lĂ€get sĂ„g ut egentligen genom antikroppstestning. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!