Så påverkas Vimmerby om det dröjer med en ny bergtäkt

Avslaget på en ny bergtäkt i Vasketorp kan ge konsekvenser för både företagare och privatpersoner i Vimmerby.

Naturgrus är ett eftertraktat material som man vill ta fram ur berget i Vasketorp.

Naturgrus är ett eftertraktat material som man vill ta fram ur berget i Vasketorp.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-07-09 18:00

– Alla kommuner har en bergtäkt, bergmaterial är viktigt att ha nära kunden. Om vi inte har det blir det dyra transportkostnader istället och det landar alltid på kunden, säger Håkan Nyström GDL Anläggning och Miljö AB 

Den nuvarande Alstatäkten som ligger mellan Vimmerby och Frödinge har inte många år kvar innan den ska avvecklas och därför behövs det en ny täkt, menar Håkan Nyström.

Materialet som hämtas från bergtäkterna används till allt från att gjuta husgrunder till att grusa vägar. I Vimmerby byggs det just nu hus i Nosshult och Vimarhem står i startgroparna att börja bygga det nya kvarteret Uven.

– Vimmerby som satsar mycket på nybygge måste ha material för att kunna bygga. Om det ska fraktas från andra kommuner blir det dyrt, det blir konsekvenser av det här.

Lars-Erik Karlsson kör bergmaterial åt både företag och privatpersoner i Vimmerby. För honom skulle det bli långa sträckor att köra och höga kostnader om han skulle behöva åka till täkter i grannkommuner. 

– Det är tufft för alla i den här branschen, man kan inte bara stiga upp och betala den här summan som blir om man måste hämta från någon helt annanstans, det kostar miljömässigt med transporter och allting, säger Lars-Erik Karlsson, Sven Eriks åkeri.

För att göra betong går det inte att använda vilket bergmaterial som helst, det måste vara anpassat till betongindustrin. Berget i Vasketorp möjliggör för att kunna göra betong. 

Håkan Nyström GDL Anläggning och Miljö förklarar vikten av att ha en bergtäkt i kommunen.
Håkan Nyström GDL Anläggning och Miljö förklarar vikten av att ha en bergtäkt i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!