Så skyddar du dig i extremvärmen

Extremvärmen är här och en klass 2-varning är utfärdad för Kalmar län. Men det är inget man märker av på Vimmerbys hälsocentral.

Ett dopp i en sjö är ett bra sätt att svalka sig, men akta så du inte bränner dig.

Ett dopp i en sjö är ett bra sätt att svalka sig, men akta så du inte bränner dig.

Foto: Lena Dahlberg

Vimmerby2018-07-24 13:30

SMHI har kvar sin klass 2-varning för höga temperaturer i Kalmar län. Under veckan ligger SMHIs prognoser i Vimmerby på 28-32˚c, med lättare nederbörd i helgen.

Höga temperaturer under en längre tid kan vara farligt för alla. Särskilt känsliga för värmen är äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn och gravida samt personer som tar viss medicin.

I Vimmerby är det få som sökt sig till hälsocentralen för hjälp.

– Det är inte många som har kommit in, eller ringt till oss. Vi har inte märkt av värmen här hos oss. Men de flesta känner av sin egen gräns och håller sig sval och är i skuggan när det är så här varmt. Mitt tips är att kolla på 1177.se för att få bra råd i den här värmen, säger Christina Gustavsson, avdelningschef på Vimmerby hälsocentral.

För att hantera värmen, bör man dricka mer än normalt och inte vänta på att man blir törstig. Ordna en sval inomhustemperatur, som inte bör överstiga 26 grader. Svalka dig med kalla duschar eller en blöt handduk runt nacken. Ta det lungt och undvik fysisk aktivitet under de varmaste timmarna på dygnet samt var uppmärksam på varningstecken, som till exempel höjd kroppstemperatur, puls eller andningsfrekvens, muntorrhet, yrsel eller onormal trötthet.

– Jag såg att det var brist på vätskeersättning i Vimmerby, men det viktigaste är att få i sig salt. Ät lättsaltad mat istället och drick vatten, använd gärna huvudbonad och sök skugga är mina bästa tips, säger Christina Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!