Systembolaget börjar med hemleverans i Kalmar län

Från och med 27 september kommer länsborna kunna få öl, vin och andra drycker från Systembolaget levererade hem till dörren.

E-handelschefen Stefan Bäckman ser inte att möjligheten att få varor från Systembolaget levererade hem till dörren skulle leda till att folk dricker mer.

E-handelschefen Stefan Bäckman ser inte att möjligheten att få varor från Systembolaget levererade hem till dörren skulle leda till att folk dricker mer.

Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

Vimmerby2021-08-25 19:00

Hemleveranser från Systembolaget är inget nytt utan finns redan i flera län i Sverige. Målet är att det ska finnas i hela landet under 2021 och enligt företagets E-handelschef Stefan Bäckman är leverenserna en viktig del av servicen eftersom det efterfrågas av kunder i allt högre utsträckning i takt med att deras köpebeteenden förändras.

Varor från hela Systembolagets sortiment kan beställas och leverenserna kan ske på både vardagar och lördagar.

– Det är inte samma sak som att beställa till ett ombud och hämta ut. Man beställer till dörren till valfri adress, exempelvis till sin lägenhet eller sommarstuga, säger Stefan Bäckman.

Leveranserna sker med samma ansvar som i butik och chaufförerna har genomgått en utbildning i försäljningsreglerna. Det kommer också att göras löpande kontroller för att säkerställa att ålderskontrollerna sköts.

– För att beställa behöver du ett konto på hemsidan med ditt personnummer. Den som tar emot leveransen måste visa legitimation för chauffören och beställer man till ett annan adress än där man är folkbokförd måste det vara den som beställt som tar emot, säger Stefan Bäckman.

Är inte risken att folk dricker mer när det är enklare att beställa?

– Det handlar fortfarande om planerade inköp och det tar 3-4 dagar innan man får sin leverans. Vi har gjort försök med det här sedan 2012 och haft löpande utvärderingar och vi har inte sett att leveranserna påverkar den totala konsumtionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!