Miljöfokus på gymnasiet i Vimmerby

Miljön är ständigt en aktuell fråga i världen och på onsdagen valde Vimmerby gymnasium att uppmärksamma skolans elever. Tessa Svensson 16, Hanna Strömberg 17 och Tilda Andersson riktade in sig på krigens påverkan, "Det är viktigt", säger Tessa.

Tessa Svensson (till vänster), Hanna Strömberg och Tilda Andersson tycker det är jättebra att skolan uppmärksammar miljön. I sin monter fokuserar man på krigens påverkan.

Tessa Svensson (till vänster), Hanna Strömberg och Tilda Andersson tycker det är jättebra att skolan uppmärksammar miljön. I sin monter fokuserar man på krigens påverkan.

Foto: Samuel Josefsson

Vimmerby2023-05-10 17:00

Det blev en heldag på Vimmerby gymnasium med fokus på hållbar utveckling. På elevernas schema var det fullspäckat med föreläsningar och modevisningar med inriktning miljö. Ungdomarna på gymnasiet fick även uppgift att välja ett ämne som de brinner för och fick under onsdagen sätta upp sina egna montrar.

Tessa Svensson, Hanna Strömberg och Tilda Anderssons val blev krigens påverkan på miljön. Kriget i Ukraina var en av anledningarna till att man valde just det ämnet. 

– Vi tänker att det påverkar miljön också och inte bara de civila. Föroreningar i marken som gör att man inte kan odla och plantera. Det påverkar flera generationer när man inte kan starta jordbruk efter kriget, säger 17-åriga Tessa Svensson till Vimmerby tidning.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att man tar upp miljöfrågan för vi behöver göra någon snabbt. Det är kort om tid innan vi har förstört allt. Det känns bra att vi får vara en del av detta i dag och det är viktigt att man sätter sig in i dagens situation.

undefined
Djurlivet var också i fokus på miljödagen på Vimmerby gymnasium.

20-åriga Matilda Hemmingsson är också inne på samma spår och vill uppmärksamma alla elever att man måste tänka på hur man själv påverkar miljön. 

– Det är jätteviktigt, det är det som lägger grunden till när man blir äldre, säger hon.

undefined
Sandra Andersson (till vänster), Matilda Hemmingsson och Emma Karlsson vill lyfta fram produktion av textil.

Matilda hade också en monter på Vimmerby gymnasium, tillsammans med eleverna Emma Karlsson, 19, och 19-åriga Sandra Andersson. Deras fokus var textil och en hållbar student för eleverna.

– All nyproduktion är dålig och det finns så mycket gammalt som man kan använda igen. Second hand har börjat bli en trend så det är väldigt bra. Jag har precis startat ett företag där jag syr om, lagar och allt som kunder vill med olika textiler. Jag vill bidra till att ta vara på det som finns och inte bara kasta, säger Matilda.

Emma fyller i och vill samtidigt ge en uppmaning till alla som snart ska ta studenten: 

– Jag tycker det är bra att alla elever får se detta. Jag hoppas att man tar till sig då det är deras framtid. Vi vill ha en hållbar student där man tänker till. Som till exempel att använda mycket papper istället för plast, säger Emma Karlsson. 

När dagen var över fick anhöriga och allmänheten ansluta till kvällen och ta del av skolans miljödag.

undefined
Miljödag på Vimmerby gymnasium
Miljödag på Vimmerby gymnasium
Miljödag på Vimmerby gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!