Tuttsnurr och strass – skratt och glitterfnatt

I helgen är det dags för Vimmerbys kanske glittrigaste event, glamourlördagen. Deltagare är både Vimmerbybor och personer som åkt mer långväga. "Det ska vara ett tillfälle att bara få glittra för vår egen skull", säger Janna Corneliusson från Wimmerby Burlesque Society.

Såhär såg ett piffigt gäng ut på en av föreningens tidigare glamourlördagar.

Såhär såg ett piffigt gäng ut på en av föreningens tidigare glamourlördagar.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2024-04-26 21:00

Den som rör sig på torget på lördag har chans att få syn på ett helt gäng glammiga personer som struttar runt i trupp på väg till Kulturskolans danslokaler. Det har nämligen blivit dags för glamourlördag – ett event av och med Wimmerby Burlesque Society. Det här är tredje året föreningen ordnar en späckad vårdag som börjar med pyssel, går vidare till dans och avslutas med fest. 

I år gästas eventet i Vimmerby av Lady Francescca, en burlesqueprofil som gjort sig ett namn både i Sverige och internationellt.

– Tidigare år har det varit andra som har kommit hit. Vi försöker beta av alla stora svenska burlesquestjärnor, säger Janna Corneliusson, en av arrangörsföreningens grundare.

undefined
Elin Mångren, Janna Corneliusson och Cathrin Åhlén är trion som har startat Wimmerby Burlesque Society.

Varje år har eventet haft olika fokus. I år ligger det på kropp och på konsten att använda humor i burlesquen.

Hur gör man det?

– Det är jättebrett och finns många sätt, men man är lite lurig och finurlig och får folk att börja skratta istället. Humor är en jättestor bit i många typer av burlesque, så det ska vi få lära oss av Lady Francescca, förklarar Corneliusson.

En annan av aktiviteterna som står på schemat är att tillverka tassels (eller pasties som det också kallas) som kan fästas på valfri kroppsdel, oftast på brösten. Det är föreningens Lametta Lamour, också känd som Elin Mångren, proffs på och i marknadsföringen utlovas både tuttsnurr och strass, skratt och glitterfnatt.

– Hon är Sveriges tassel-queen, så med hennes hjälp ska alla få tillverka ett eget par.

undefined
Elin Mångren, också känd som Lametta Lamour, är expert på att tillverka så kallade tassels som kan fästas på valfri kroppsdel, vanligtvis på brösten. Under glamourlördagen ska hon hålla workshop i hur man kan tillverka dem.

De tjugo biljetterna som fanns till eventet tog slut i princip direkt när de släpptes, och det är inte bara deltagare från Vimmerby som kommer att vara med.

Är det många som inte varit med er tidigare som har anmält sig?

– Av tjugo anmälda kanske det är sex stycken som vi inte känner, och det är väldigt roligt. Det är också kul att det är ett blandat gäng där några är härifrån, men ganska många också är utomsocknes. Det känns häftigt att folk ändå reser en bit för att vara med.

Janna Corneliusson förklarar att syftet med eventet är att det ska vara en härlig dag som bygger gemenskap.

– Det ska vara ett tillfälle att bara få glittra för vår egen skull. En dag där man ger sig själv en present genom att vara med.

undefined
Janna Corneliusson från Wimmerby Burlesque Society berättar om det årliga evenemanget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!