Vimmerbybor på vandring genom stadens historia

Fasadernas "Rolls-Royce" finns i Vimmerby. Det var en detalj som "Vimmerbyexperten" Richard Edlund från Kalmar läns museum berättade om för Vimmerbyborna som tog chansen att vandra genom stans historia.

Richard Edlund svarar på frågor från intresserade Vimmerbybor under en av stadsvandringarna genom stans historia i lördags. På www.vimmerbytidning.se finns ett långt tv-klipp från vandringen, där Edlund bland annat berättar om vilken byggnad i Vimmerby som han tycker är allra mest spännande.

Richard Edlund svarar på frågor från intresserade Vimmerbybor under en av stadsvandringarna genom stans historia i lördags. På www.vimmerbytidning.se finns ett långt tv-klipp från vandringen, där Edlund bland annat berättar om vilken byggnad i Vimmerby som han tycker är allra mest spännande.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-24 17:00

Att intresset för historia är stort märktes tydligt när stadsmuseet Näktergalen och Kalmar läns museum ordnade stadsvandring i Vimmerby med länsantikvarie Richard Edlund som guide. Båda grupperna på lördagen var utsålda.

– Vi håller det på max 30 personer av praktiska skäl så att alla hör och så där, säger Gunilla Gustafsson på museet Näktergalen. 

Richard Edlund är något av en "Vimmerbyexpert" efter att ha jobbat mycket med byggnadsvård i olika projekt i stan. 

– Med åren får man erfarenhet och lägger pussel och ser likheter och olikheter med övriga länet, beskriver Richard Edlund.

undefined
Kontratsen mellan Vimmerby kyrka från 1850-talet och nuvarande Träningshuset som byggdes på 1970-talet var ett ämne som diskuterades under stadsvandringen.

Under vandringen diskuterades bland annat kyrkans historia och höjd. Vimmerbybon Johan Rosén undrade om det var en tillfällighet att ingen byggnad är högre än kyrkan.

Richard Edlund tror inte att någon bestämmelse hindrat högre byggnader.

– Redan på 1800-talet fick man bygga sexvåningshus, men ingen gjorde det. Det fanns kanske inget behov. Sen är det ju så att kyrkan ligger högt på centrums högsta punkt.

undefined
Richard Edlund berättar om rådhusets fasad och vilka byggtekniker som användes och hur man gjorde för att minska åtgången av smidda spikar. T.v Vimmerbybon Johan Rosén.

Richard Edlund berättade också om den speciella träfasaden på rådhuset.

– Den kan man kalla fasadernas "Rolls-Royce". Det skulle vara ståtligt när rådhuset byggdes på 1820-talet och staten stod för det. Men notera att det bara är frontfasaden mot torget som är byggd på det sättet med breda plankor och tätning utan lock på. Gavlarna och baksidan är det inte. De har troligen varit rödfärgade ursprungligen, säger han.

Han berättade om hur bankväsendet växte fram, med bland andra Kalmar enskilda bank som öppnade kontor i Vimmerby och till och med gav ut egna sedlar i mitten på 1800-talet.

– Än i dag kan vi se följden av den banken efter några ihopslagningar, sa han och pekade på nuvarande Handelsbanken. Byggd 1903.

Han lyfte fram stadshotellet som byggdes på 1860-talet som en symbol för den alltmer växande och moderna staden.

– Det är ett av Sveriges första riktiga stadshotell och det är byggt i sten.  Det måste varit en enormt stor satsning av staden på den tiden.

undefined
Anne-Sofie Reinholdsson, Vimmerby, var en av deltagarna och hon fascinerades av stadshotellets historia och vill gärna ha ännu mer kunskap om stadens historia och olika byggnader.

Deltagarna fascinerades av hans initierade berättelser.

– Allt från stadshotellets historia till hur man använde spikar och hur englasfönster reflekterar in ljuset i byggnaderna var ju "görintressant", tycker Vimmerbybon Anne-Sofie Reinholdsson som var en av deltagarna på vandringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!