Kommunens planer bortom Nosshult och Nybble

Nya villatomter i strandnära läge. Centrala bostäder i gammaldags stil och nya områden för handel och olika former av företag både söder och öster om stan. Det är några av kommunens planer efter Nosshult och Nybble.

Karlbergstomten i centrala Vimmerby ska saneras så snart en ny detaljplan tagits fram. Sen ska den säljas till någon exploatör som vill bygga bostäder som smälter ihop med de äldre grannkvarteren.

Karlbergstomten i centrala Vimmerby ska saneras så snart en ny detaljplan tagits fram. Sen ska den säljas till någon exploatör som vill bygga bostäder som smälter ihop med de äldre grannkvarteren.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-02-21 06:00

Villatomterna i Nosshult börjar ta slut. Inom kort släpps tomterna i Nybble via mäklare. Vilka områden står sen på tur för bostäder och verksamheter?

Vimmerby Tidning tog upp det långsiktiga perspektivet med samhällsbyggnadschefen Andreas Horste som hade flera nyheter att komma med.

– I Nosshult har vi sex villatomter kvar sen 20 sålts på mindre än två år. De sex lämnas nu till mäklare för försäljning. Detsamma har vi gjort också med det område som är riktad till byggsbranschen och där har vi ett antal intressenter som flaggar för att vara med i budgivningen som startar i närtid, säger Andreas Horste.

Inom kort börjar också försäljningen av ett 25-tal villatomter i Nybble. 

– Även de ska säljas via mäklare. Vi har inte full bemanning för en sån försäljning i egen regi, säger han.

undefined
Ett planarbete pågår för området direkt söder om Arlarondellen för att kunna exploatera det för handel, kontor och lättare industri. Området är privatägt.

På något längre sikt finns centrala områden som Bangården, Karlbergstomten avsedda för bostäder och ett planarbete pågår för ett verksamhetsområde direkt söder om Arlarondellen.

– Det avser handel, kontor och mindre företagsamhet. Området är privatägt så det är inget kommunen exploaterar, säger Andreas Horste.

undefined
Den gamla bangården är vikt för bostäder så snart kommunen kan köpa loss marken, med det kan dröja upp till fyra år.

Däremot har kommunen ett starkt intresse att köpa bangården av Banverket så snart en pågående utredning om några spår behöver finnas kvar och vilka som kan tas bort är klar.

– Processen tar ett–fyra år. Först därefter kan vi köpa och sanera området.

– Men det är vår absoluta avsikt. Det är ett mycket strategiskt läge med närhet till resecentrum och det är framför allt aktuellt för bostäder när vi väl kommer dit, säger Andreas Horste.

undefined
Andreas Horste, samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun. "Det händer fortsatt väldigt mycket. Det är roligt".

En annan utdragen historia är Karlsbergstomten som kommunen köpte för dussintalet år sen. Där är planen att sanera och sen sälja.

– Markutredningen är klar och visar att området måste saneras innan det går att exploatera. Saneringskraven är olika beroende på vad och hur man ska bygga på området. Därför går vi nu till politiken med ett förslag om en ny detaljplan för att få fram vilka delar det ska bli bostäder på och sen sanera utifrån det. Först därefter kan vi sälja området till en exploatör.

Hur är det med intressenter för området?

– Vi har intressenter som hört av sig löpande. Det rör sig om fler än fem i alla fall. Även här är ett mycket strategiskt läge och tanken att bygga bostäder i gammaldags stil som flyter ihop med den befintliga bebyggelsen på Stångågatan och Båtmansbacken, säger Andreas Horste.

Uppskattningsvis kan en ny detaljplan och en sanering ta mellan ett och två år.

undefined
Vid Borstingen vill kommunen få fram fler villatomter i strandnära läge.

Utöver det här har en arbetsgrupp tagit fram ytterligare några förslag som ska presenteras för kommunstyrelsen i mars. Det handlar bland annat om fler villatomter i strandnära läge vid Borstingen och om möjligheter till både bostäder och verksamhetsområde runt Höredstahult.

– Vi tittar på hur vi kan få till fler strandnära tomter och det finns sen tidigare ett förslag om ett verksamshetsområde mittemot Höredstahult söder om riksväg 40 där det också kan gå att förena med bostäder. Nu blir det politikens sak att avgöra om vi ska jobba vidare med det eller inte. Detsamma gäller också de tidigare planerna på bostadsområde i Ulriksdalsområdet, säger han.

Om och när det kan bli aktuellt med fler bostäder vid Borstingen och Höredstahult är ovisst. Kommunens nya översiktsplan håller på att tas fram och ska börja gälla senast 2024.

undefined
Söder om riksvägen vid Höredstahult vill man undersöka möjligheten för både bostäder och ett företagsområde.
Framtida exploateringar

• Borstingen, strandnära läge

• Hörestadhult, verksamhetsområde/bostäder

• Ulriksdal (Ryttargården), planprogram

• Del av Vimmerby 3:3, Ny högstadieskola

• Karlbergsfastigheten

• Bangården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!