Växten som ska hindra bidöden

Jöran Andersson odlar honungsört och har märkt av dess lockande dragningskraft för bin och humlor. Växten klarar torka och är enligt honom en guldgruva som ger rikligt med pollen och nektar.

Jöran har noterat en mycket god utveckling i sina bisamhällen efter att han började odla honungsört.

Jöran har noterat en mycket god utveckling i sina bisamhällen efter att han började odla honungsört.

Foto: Bertil Andersson

Vimmerby2018-07-26 06:00

Det har under flera år talats om oron för bristen av pollinatörer. Att humlor och bin minskar till antal och skörden av frukt och bär hotas. I vissa länder har man till och med blivit tvungen att på mänsklig väg pensla blommorna för att skapa fruktsättning. En metod som både oroar och skrämmer. Är det något som kommer sprida sig och en framtid som vi kommer möta?

Det har även nämnts om att bin har svårt att hitta mat i den torka som råder, och de blommor som normalt skulle varit nu, sedan länge blommat över och vissnat. Bin anses även haft det svårt att klara dagens intensiva lantbruk med bekämpningsmedel. Om det är hela sanningen och orsaken kan ifrågasättas då den driften förekommit under lång tid och inget som man kommit på just nu.

En som dock är optimist är Jöran Andersson i Mjöhult som tror sig ha en lösning på problemet. Han har upptäckt och funnit honungsört, en gröda med fantastiska egenskaper, enligt honom.

– För egen del upptäckte jag växten i samband med att jag anlade en viltåker för tre år sedan och där honungsört ingick i fröblandningen. Det förekommer att lantbrukare som odlar ekologiskt sår honungsört i kantzoner. Det som gör den unik är att man inte behöver tillsätta någon gödning. Den tillhör släktet med baljväxter och hämtar själv kväve ur luften. Den är dessutom mycket tålig mot torka och växer och frodas när allt annat har vissnat ned. Honungsört växer intensivt så eventuellt ogräs har ingen möjlighet att hävda sig i konkurrensen. Det är dessutom mycket vackert under den tid när det blommar vilket rör sig om mellan 3-4 veckor. I Mjöhult surrar det rejält från nöjda bin och humlor på det cirka halva hektaret åker som såtts med grödan, säger Jöran Andersson.

– Något man dock bör tänka på är att inte så för tidigt på våren då växten är frostkänslig. Det har dock mindre betydelse då allt för tidig blomning bör undvikas för att inte konkurrera och blomma samtidigt som fruktträden. Om man planerar sådden kan man reglera så man får det värdefulla tillskottet att infalla mellan försommarhonung och ljung. Man kan även så i flera omgångar så blomningen varar över en längre period. Det behöver inte vara några större sammanhängande arealer utan det fungerar bra även på en mindre yta. Det fungerar bra på alla slags marktyper och det finns i dag många mindre obrukade åkrar som skulle kunna nyttjas för odling av grödan.

För bin och humlor är honungsört en guldgruva, enligt Jöran Andersson, då det för dem är en lättskördad växt och som ger rikligt med pollen och nektar. Det bygger upp starka och livskraftiga bisamhällen där yngelsättningen förlängs med en till två månader. Det är nämligen viktigt för bin med riklig tillgång av nektar och pollen för sin egen överlevnad. Det överskott av honung som vi människor kan skörda är ren bonus.

– Om fler började odla honungsört skulle sannolikt den negativa utvecklingen upphöra samtidigt som den inhemska produktionen av honung öka avsevärt och ersätta den omfattande import som sker idag, hävdar en optimistisk Jöran Andersson.

Honungsört är mycket vackert när det blommar och behöver ingen gödning och klarar torka väldigt bra.
Honungsört är mycket vackert när det blommar och behöver ingen gödning och klarar torka väldigt bra.
Fakta om bin

Det finns 270 vildbiarter i Sverige

en tredjedel av vildbiarterna är hotade

Varför är bin viktiga?

Bin pollinerar växter så att det blir frukt och bär.

Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor.

Källa: www.naturskyddsföreningen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!