Vemab om afrikanska Svinpesten: "Vi är beredda"

Den afrikanska svinpesten har kommit till Sverige och Vemab förbereder sig nu på att göra förebyggande åtgärder i kommunens avfallshantering för att minska risken för smittspridning.

"Vi vet ju inte än om det blir aktuellt med åtgärder här men vi är beredda att göra det", säger Daniel Johansson, renhållningschef på Vemab.

"Vi vet ju inte än om det blir aktuellt med åtgärder här men vi är beredda att göra det", säger Daniel Johansson, renhållningschef på Vemab.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-09-14 12:00

Den 6 september konstaterades afrikansk svinpest i Västmanland och sedan dess har avfallsrutinerna i det drabbade området ändrats för att minska risken för smittspridning. Vimmerby kommun ligger långt från det smittade kärnområdet men även här har man börjat diskuterat eventuella åtgärder i avfallshanteringen.

– Vi har såklart också följt nyhetsrapporteringen från Fagersta där man gjort åtgärder kring avfallsanläggningen. Det vi gör här i dagsläget är att vi för dialog med vår branschförening, Avfall Sverige, som i sin tur har en tät dialog med Jordbruksverket kring vilka risker som finns, säger Daniel Johansson, renhållningschef på Vimmerby energi och miljö AB.

undefined
Afrikansk svinpest är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Afrikansk svinpest smittar inte människan men kan vara mycket kostsam att bekämpa. Källa: Jordbruksverket.

I det drabbade området har all transport av matavfall till Fagerstas avfallsanläggning stoppats och en anläggning där kommuninvånarna kan slänga ris har stängts. Överlag uppmanas invånarna att hålla uppsikt över sina sopor och se till att djur inte kan komma åt restavfall.

– Vi vet ju inte än om det blir aktuellt med åtgärder här men vi är beredda att göra det, självklart. Både om svinpesten skulle komma närmre vårt område men också för att förebygga och minska riskerna, det är så jag tänker främst i dagsläget, säger Daniel Johansson.

Vilka åtgärder kan det handla om?

– Jag är ingen expert på smittspridningen men vad jag förstår är det via animaliska produkter som smittan riskerar att spridas, då kan det handla om att hålla mer koll på sådant avfall och hur det hanteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!