"Vi vill inte höja skatten"

"Vi har spikat fast startblocken och placerat oss i dem", är majoritetens utlåtande om deras första halvår vid makten.

Från vänster: Lars Sandberg (C), Ola Gustafsson (KD), Ingela Nilsson Nachtweij (C), Peter Karlsson (C), om sitt första halvår som majoritet i kommunfullmäktige.

Från vänster: Lars Sandberg (C), Ola Gustafsson (KD), Ingela Nilsson Nachtweij (C), Peter Karlsson (C), om sitt första halvår som majoritet i kommunfullmäktige.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2019-07-31 09:00

– Vi har gett i uppdrag till tjänstemännen att ta fram en strategisk plan för att komma i ordning med våra driftbudgetar. Prognosen för driftkostnader för 2019 och 2020 ser i dagsläget inte bra ut och vi vill inte höja kommunalskatten, säger kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij (C).

– Vi tittar på personalkostnader. I en utredning från Sveriges kommuner och landsting (SKL) så låg 54 procent av en snittkommuns kostnad på personal, i Vimmerby så ligger vi på någonstans över 60 procent. Vi vill också se över IT och kostnader för funktion samt ta fram en strategi för digitalisering. IT-tjänster är en väldigt stor kostnad, men digitalisering är viktigt, fortsätter hon.

Peter Karlsson, centerpartistisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden, håller med om att digitaliseringen är viktig.

– Vi måste jobba för att få fler datorer till skolorna, säger han.

– Barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden har tunga kostnader för IT som är svåra att undvika, men det finns ett beslut fattat om att köpa in elevdatorer istället för att leasa. Det kan ses som en strategi för att spara kostnader för funktion,säger Ingela Nilsson Nachtweij.

I dagsläget finns det inget datum för när de strategiska planerna ska vara färdigställda:

– Vi är än så länge tidigt i processen, vi borde ha varit längre fram, men det är på gång, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

En ny översiktsplan, där en långsiktig inriktning för hur vatten- och markområden samt bebyggelse ska användas anges, ska också framställas och vara klar 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!