Kommunen kan få betala – för förlusten

Vimarhems tomt Uven i centrala Vimmerby värderas till 1,6 miljoner kronor. Det är nära två miljoner lägre än vad Vimarhem betalat för fastigheten. Nu riskerar kommunen att täcka mellanskillnaden om tomten säljs.

Michael Svensson (S) ordförande i Vimarhem.

Michael Svensson (S) ordförande i Vimarhem.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-07-05 14:00

– Vi har inte diskuterat hur vi ska hantera det, men som ägare till Vimarhem täcker vi allt, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) i en kommentar till värderingen av Uven som kommunen beställt.

Värderingen bottnar i att företaget Storebrolyan AB vill köpa tomten mitt i Vimmerby för att bygga ett 30-tal bostadsrätter. Tomten ägs av det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB som köpt den i två steg. Totalt har Vimarhem betalat 3 350 000 kronor. Därtill kommer kostnader för rivning av en fastighet, fjärrvärmeanslutning och administrativa kostnader. Totalt för det sig om nära 3,6 miljoner kronor.

Värderingen som utförts av en anlitad mäklarfirma säger att den 3 400 kvadratmeter stora tomten är värd 1,6 miljoner kronor.

– Vi hade väl hoppats på ett något högre belopp, men den insprängda tomten där tandläkarkliniken ligger är besvärande, säger Tomas Peterson som i övrigt är nöjd med värderingen.

– Den är rimlig. Den ger en bra bakgrund och bra bild av Vimmerby och de möjligheter som finns för fastigheten, säger han.

Han berättar också att han haft ett möte med tandläkare Wallin som äger tandläkarfastigheten.

– Han ser positivt på att sälja fastigheten till kommunen, Vimarhem eller någon annan när han avvecklar sin verksamhet. Det sker sannolikt till nästa sommar, säger Tomas Peterson.

Kommunens ambition är att den ska säljas direkt till den som äger resterande del av området.

– Annars blir det onödiga avgifter för fastighetsregleringar och stämpelskatter.

– Vi kommer nu gå igenom värderingen och sen ta nya diskussioner med Storebrolyan om fortsättningen, säger Tomas Peterson.

Vimarhem har visat öppenhet för att sälja tomten. Men särskilt oppositionen har markerat att Vimarhems kostnader på nära 3,6 miljoner ska tillbaka vid en försäljning.

– Jag vet att Vimarhem har betalat de pengarna. Vi har inte tagit upp hur vi ska hantera det ännu och jag tycker inte man ska fästa fokus på delar, utan se en helhet, säger Tomas Peterson.

Vimarhems ordförande Michael Svensson (S) har också tagit del av värderingen på 1,6 miljoner.

– Vi har inte diskuterat värderingen i styrelsen, men vi vill väl komma så nära 3,6 miljoner som möjligt. Sen är det ett värde i att det byggs också. Så vi får se var det hamnar. Vi löser det säkert på något sätt, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).
Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).
Uven

Ägare: Vimarhem AB.

Areal: 3 381 kvadratmeter.

Inköpspris: 3 350 000 kronor ( 1 250 000 1992 och 2 100 000 kronor 2010).

Taxeringsvärde: 1 028 000 kronor.

Värdering: 1 600 000 kronor (juni 2018).

Källa: lantmäteriet, Vimarhem, Värderingsinstitutet Östergötland AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!