Gård får djurförbud – boskap omhändertas

Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat att ett 50-tal nötkreatur från en gård i Vimmerby kommun, ska omhändertas.

Länsstyrelsen har beslutat att ett 50-tal nötdjur ska omhändertas fråne n gård i kommunen.

Länsstyrelsen har beslutat att ett 50-tal nötdjur ska omhändertas fråne n gård i kommunen.

Foto: Magnus Karlsson

Vimmerby kommun2018-07-19 16:00

Redan i mars månad tog länsstyrelsen i Kalmar län beslut om att de båda djurhållarna från kommunen skulle beläggas med djurförbud. Beslutet innebar att personerna inte fick ha hand om, utfordra, äga, vårda, arbeta med, transportera eller på något sätt ha inflytande över klövdjur, vilket Dagens Vimmerby var först med att rapportera om.

I beslutet från den 17 juli står att läsa att djurhållarna senast den 14 maj skulle göra sig av med de klövbärande djur som de hade hand om. Men detta överklagades genom en skrivelse till Förvaltningsrätten den 10 maj, där djurägarna ville flytta fram datumet på grund av stundande kalvning. I tisdags beslutade länsstyrelsen att gårdens samtliga 54 nötkreatur, varav 14 kalvar, skulle omhändertas. Beslutet ska verkställas efter den 14 september. Fram till dess kan djurhållarna själva avyttra sina djur och länsstyrelsen ansvarar för att beslutet verkställs. Beslutet gäller även avkomma från dessa djur och att personerna inte får ha hand om andras djur.

Enligt djurskyddslagen ska länsstyrelsen besluta om att omhänderta djur om det utsätts för lidande och som inte rättas till efter tillsägelse från kontrollmyndighet, om beslut med väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt inte följs eller om djurvårdaren har dömts för djurplågeri eller vid flera tillfällen dömts för brott eller varit föremål för beslut, vilket är de generella reglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!