Grannar pekar på stora brister i ansökan

Ett 30-tal personer från ett 20-tal fastigheter nära den stora bergtäkt som planeras utanför Frödinge pekar på en rad brister i samrådsunderlaget.

Tre kulturmiljöer finns direkt intill området. Bland annat den här komilan.

Tre kulturmiljöer finns direkt intill området. Bland annat den här komilan.

Foto: Sweco

Vimmerby2018-05-23 06:15

Det handlar om kulturmiljöer, vattendrag, buller och behovet av så mycket som sex miljoner ton krossat berg.

Vi har tidigare berättat om ansökan som handlar om en stor bergtäkt som entreprenören Nybro Grus AB vill öppna i närheten av Vasketorp mellan Vimmerby och Frödinge.

I ett yttrande till länsstyrelsen ifrågasätter en samlad grupp närboende samrådsunderlaget på en rad punkter.

de vill bland annat ha en utförlig redovisning som ger svar på varför vare sig krossning eller utlastning av bergmassorna inte räknas som bullriga moment och som därför kan förekomma från 06 till 22 alla vardagar.

De ifrågasätter var det finns avsättning för sex miljoner ton berg, när det redan finns en handfull andra täkter i kommunen.

– Det enda behov som motiveras i ansökan är 430 bostäder i Vimmerby. Det gör 13 000 ton per bostad, skriver Sweco som tagit fram yttrandet åt fastighetsägarna.

Grannarna vill också veta varför en permanentbostad som uppges ligga 350 meter från verksamhetsområdet inte nämnts i samrådsunderlaget.

De pekar även på risker för flera kulturmiljöer som finns intill den planerade täkten.

Utöver det finns ett flertal påpekanden om risker för vattendrag och naturmiljöer där grannarna menar att en bergtäkt medför negativ påverkan för flera olika djurarter, bland annat paddor, grodor och fladdermöss. de hävdar att en miljökonsekvensbeskrivning kommer att visa att placeringen är olämplig.

Närmast ska länsstyrelsen väga inkomna yttranden mot bolagets ansökan.

En padda påträffad nära Gäddgölen. Det är en av de djurarter som grannar befarar  drabbas av svåra följder vid en exploatering.
En padda påträffad nära Gäddgölen. Det är en av de djurarter som grannar befarar drabbas av svåra följder vid en exploatering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!