SvÄrt fÄ lÀngre ledighet frÄn grundskolan

Att Ă„ka ivĂ€g pĂ„ lĂ€ngre semester utanför lovtid Ă€r inget skolorna i varken Vimmerby eller Hultsfred tar lĂ€tt pĂ„. I Solna Ă„kte förĂ€ldrar pĂ„ lĂ„ngledigt med sina barn och hotas nu av 50 000 kronor i vite.

Alla resor utomlands behöver inte handla om semester utan det kan ocksÄ vara för att arbeta utomlands nÄgra mÄnader per Är.

Alla resor utomlands behöver inte handla om semester utan det kan ocksÄ vara för att arbeta utomlands nÄgra mÄnader per Är.

Foto: Mel Evans

Vimmerby/Hultsfred2024-03-30 12:30

Förra Äret behandlade FörvaltningsrÀtten 133 mÄl mellan kommuner och vÄrdnadshavare om olovlig skolfrÄnvaro. I 86 av fallen tvingades förÀldrarna betala viten, ett slags böter.

Tidningen Vi lÀrare, som Àr fackförbundet Sveriges lÀrares husorgan, skriver om nÄgra fall.

Högst kĂ€nda vitesbelopp som en familj hotas av Ă€r 50 000 kronor som Solna stad krĂ€ver en familj pĂ„ efter lĂ„ngsemester i Thailand. Fallet Ă€r överklagat till KammarrĂ€tten. I VĂ€xjö Ă„kte en familj pĂ„ lĂ„ngresa med sina barn. DĂ€r begĂ€r kommunen nu 24 000 kronor i vite.

undefined
Alla resor utomlands behöver inte handla om semester utan det kan ocksÄ vara för att arbeta utomlands nÄgra mÄnader per Är.

I Helsingborg Ă„kte tre familjer pĂ„ lĂ„ngsemester utan skolans lov. DĂ€rför begĂ€r nu Helsingborgs stad viten pĂ„ 750 till 1 400 kronor per elev och frĂ„nvarodag.

SVT skriver om en familj som i flera Är Äkt till Thailand pÄ vintern. NÀr Solna hotade med vite Äkte familjen hem till Sverige.

 â€“ Den hĂ€r lagen gjordes för mĂ„nga Ă„r sedan, och vi lever pĂ„ ett annat sĂ€tt nu. I grund och botten handlar det hĂ€r om barnens bĂ€sta, och att studera utomlands och leva pĂ„ ett annorlunda sĂ€tt frĂ€mjar barnens utveckling, sĂ€ger förĂ€ldern Kristina Iwar till SVT.

Tuffa regler? I Österrike kan förĂ€ldrarna dömas till böter eller tvĂ„ veckor i fĂ€ngelse om barnen Ă€r olovligen frĂ„nvarande frĂ„n skolan. I Tyskland kontrolleras barnens ledighet redan pĂ„ flygplatsen. Har barnen inte fĂ„tt ledigt kan de köras direkt till skolan.

undefined
Ola Karlsson Àr skolchef i Vimmerby. LÀngre ledighet kan enligt honom beviljas om eleven har förutsÀttningar att klara skolmÄlen.

Hur Àr det dÄ i Vimmerby och Hultsfred? HÀr har Ànnu inga viten behövts dömas ut.

Ola Karlsson Àr skolchef i Vimmerby:

– En samlad bedömning görs om eleven kommer att nĂ„ skolmĂ„len. Det har hĂ€nt att elever beviljats ett par veckor. Upp till tio dagar avgörs av rektor, Ă€r det Ă€nnu lĂ€ngre ska samrĂ„dan ske med verksamhetschefen i grundskolan, berĂ€ttar han.

Handlar det om stadigvarande vistelse för att nÄgon ska arbeta utomlands gÄr det att fÄ ledigt om det finns svensk skola som följer den svenska lÀroplanen. Men ansvaret vilar fortfarande pÄ hemkommunen och kostnaden pÄ vÄrdnadshavarna.

– Jag bedömer det inte som att vi blivit mer eller mindre restriktiva. Vilken ledighet som beviljas kan skilja frĂ„n skola till skola och det görs en bedömning i varje enskilt fall, sĂ€ger Ola Karlsson.

undefined
Martin Snickars, skolchef i Hultsfred, kÀnner till att nÀmnden gett tillstÄnd för lÀngre bortavaro i samband med arbete utomlands. Barnen har dÄ gÄtt i skola godkÀnd av Skolverket.

I Hultsfreds kommun beviljas ocksÄ lÀngre ledighet av rektor.

– Det görs en bedömning om vilken pĂ„verkan ledigheten fĂ„r pĂ„ skoleleven, en prövning i varje fall, sĂ€ger Martin Snickars, skolchef i Hultsfred.

Han sÀger att lÄnga ledigheter beviljats vid arbete utomlands.

– Det jag kĂ€nner till Ă€r ledigheter i samband med arbete utomlands i nĂ„gra mĂ„nader. DĂ„ görs en utredning och beslut fattas i nĂ€mnden, sĂ€ger Martin Snickars.

Positivt besked har dÄ kunnat lÀmnas eftersom skolgÄngen varit sÀkrad med av Skolverket godkÀnd skola i Thailand.

Har ni blivit mer restriktiva de senaste Ă„ren?

– Nej, vill hĂ„ller samma riktlinje.

undefined
Skolministern Lotta Edholm (L) menar att Sveriges skola befinner sig i en kunskapskris och att det dÀrför inte Àr aktuellt med att mildra skollagen.

Vimmerby Tidning kontaktade skolministern och frÄgade om det Àr tÀnkbart att mildra skollagen sÄ att förÀldrar kan sÀtta barnen i godkÀnd skola utomlands i nÄgra mÄnader.

– Svensk skola befinner sig i en kunskapskris, dĂ€r ungefĂ€r en fjĂ€rdedel av eleverna varken kan lĂ€sa eller rĂ€kna ordentligt. Vi riskerar att fĂ„ en generation funktionella analfabeter om vi inte vĂ€nder den hĂ€r utvecklingen. Min högsta prioritering Ă€r att skapa bĂ€ttre förutsĂ€ttningar för lĂ€rare och att elever fĂ„r en god utbildning. Det Ă€r dĂ€rför inte aktuellt att se över lagen, skriver skolminister Lotta Edholm i ett mejl.

Dyra ledigheter

En familj i Solna Ă„kte till Thailand under en lĂ€ngre period. Solna begĂ€r nu 50 000 kronor i vite. Fallet Ă€r överklagat till KammarrĂ€tten. HĂ€r gjorde Solna bedömningen att varje dag med olovlig frĂ„nvaro för de tvĂ„ barnen skulle vĂ€rderas till 943 kronor.

VĂ€xjö-familjen, som riskerar vite pĂ„ 24 000 kronor, fick sex dagars ledighet men barnen var frĂ„nvarande ytterligare 24 dagar.

TvĂ„ av de tre familjerna i Helsingborg som nu riskerar vite satte sina barn i godkĂ€nd svensk skola utomlands. Kommunen tyckte inte att "synnerliga skĂ€l", som det stĂ„r i skollagen för lĂ€ngre ledighet, var uppfyllda. Helsingborgs stad begĂ€r nu vite pĂ„ 750 till 1 400 kronor per elev och frĂ„nvarodag baserat pĂ„ familjernas inkomster.

Familjen som SVT skriver om har under flera Är Äkt till Thailand pÄ vintern och jobbat pÄ distans och barnen har dÄ gÄtt i svensk skolverksamhet pÄ plats. Men nÀr skolnÀmnden i Solna i Är började tala om vite Äkte familjen hem till Sverige i förtid.

KÀlla: Tidningen Sveriges lÀrare och SVT.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!