Lokala studenter fast i CSN-kontroll

För att förhindra felaktiga utbetalningar av studiemedel och bidragsbrott använder CSN sedan förra året AI. Resultatet är större träffsäkerhet.

CSN kräver personer i Vimmerby och Hultsfred på miljonbelopp.

CSN kräver personer i Vimmerby och Hultsfred på miljonbelopp.

Foto: Jessica Gow / TT

Vimmerby/Hultsfred2024-05-13 05:30

Landets studenter krävs på 442 miljoner kronor av Centrala studiestödsnämnden, CSN. Återkrav riktas även mot studenter i Vimmerby och Hultsfred.

Sedan förra året har CSN tagit hjälp av AI i sina försök att hitta medvetet eller omedvetet bidragsfusk.

– Vi kände att det behövdes tas ett nytt grepp med bättre metoder mot bidragsbrott och de som medvetet missbrukar studiestödet. Vi använder riskbaserade modeller för bättre träffsäkerhet, berättar Charlotta Hansén, verksamhetscontroller på CSN.

CSN använder så kallade prediktiva, framåtriktade, riskbaserade kontroller i ett AI-verktyg. Tidigare ansökningar och beteenden jämförs med nya ansökningar för att hitta de med större risk för bidragsbrott.

Vad tycker ni om resultatet av att använda AI?

– Vi tycker det är ett lysande verktyg. Vi har också gjort slumpmässiga kontroller och ser att AI-modeller ger högre träffsäkerhet och att vi hittar fler bidragsbrott, där vårt fokus ligger.

Hon berättar att bidragsbrotten går i vågor och att det ibland finns koppling till organiserad brottslighet. När det gäller felaktiga utbetalningar så påverkas de av antalet studenter.

– Vi kan se att de insatser vi gör ger effekt på felaktiga utbetalningar och förhoppningsvis ska siffrorna gå nedåt i framtiden. Ett viktigt budskap är dock att de allra flesta vill göra rätt för sig.

undefined
Charlotta Hansén, verksamhetscontroller på CSN.

Var går gränsen för bidragsbrott?

– Vi gör en bedömning i varje enskilt ärende men den går vid grov oaktsamhet eller uppsåt när de fick eller höll på att få pengarna. Förra året gjorde vi 675 polisanmälningar.

Anmälningarna omfattade 47 miljoner kronor.

– Polisen lägger ned våra ärenden i hög omfattning. Av anmälningarna lades 78 procent ned trots att vår bedömning är att de är välgrundade. Återbetalningskravet kvarstår men det blir inget straff, berättar Charlotta Hansén.

Den som fälls straffas ofta med villkorlig dom och dagsböter men det förekommer att personer döms till fängelse.

Totalt är det 66 600 personer runt om i Sverige som nu krävs på pengar. Enligt CSN är de vanligaste anledningarna till återkrav att den studerandes inkomst var för hög, att studierna avbröts eller att studietakten ändrades.

För Vimmerby handlar det om 50 personer som nu krävs på sammanlagt 406 129 kronor och för Hultsfred 62 personer som får återkrav på 488 170 kronor tillsammans. Snittet för bägge kommunerna blir närmare 8 000 kronor per person.

Detta är AI

AI är en förkortning för artificiell intelligens

AI innebär att en maskin har vissa människoliknande drag som resonerande, inlärning, planering och kreativitet.

AI gör det möjligt för olika tekniska system att själva ta beslut och lösa problem. Exempelvis att ta in information via sensorer och sedan processa den och utföra handlingar.

AI finns i sökmotorer på nätet där användaren kan föra ett resonemang med sökmotorns AI-funktion. Tillförlitligheten varierar ännu. Andra applikationer är verktyg för bildanalys, ansiktsigenkänning, självkörande bilar, drönare med mera.

AI-tekniker har funnits i mer än 50 år. Det som gör AI stort nu är utvecklingen av datorernas processorkraft, de enorma informationsmängder som finns tillgängliga att söka bland och nya algoritmer.

AI ses som en central del i samhällets digitalisering och är prioriterat av EU.

Källa: Europaparlamentet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!