"Läkemedel mot springmask är slut"

Ökningen av springmask har lett till att det enda receptfria läkemedlet varit restat under hösten. Nu har också den receptbelagda behandlingen tagit slut på apoteken. ”Men vi kan ge tips och råd hur man kan göra för att minska spridningen”, säger Aleksandar Bogdanovic, regionchef för Apoteket Hjärtat.

Allt mot springmask är slut även i Vimmerby. Alekandar Bogdanovic, regionchef på Apoteket Hjärtat, har ändå råd och tips att ge.

Allt mot springmask är slut även i Vimmerby. Alekandar Bogdanovic, regionchef på Apoteket Hjärtat, har ändå råd och tips att ge.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-09-20 06:00

Efter flera års kraftig ökning av springmask lutar det åt ett rekordår för den obehagliga – men ofarliga – tarmparasiten.

Springmask sprids framförallt bland barn i barngrupper. Även vuxna kan drabbas. Det vanligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framförallt på kvällen och natten.

– Det verkar som att det är mer än på väldigt länge. I alla fall sedan vi kunde börja mäta och titta på hur mycket springmask som finns, så är tendensen att det kan bli ett rekordår i år, säger Johan Lindh, parasitolog på Uppsala Universitet, till P4 Halland.

Inom barnhälsovården i Vimmerby har man dock inte märkt av någon ökning. Och förskolechef Lena Nilsson, har heller inte sett av någon ökad spridning i sitt förskoleområde.

– Efter 30 år i barnomsorgen vet jag att det där går i cykler. Just i höst har jag faktiskt inte hört något om det, men det kan ju finnas olika anledningar till det. Trots att det inte är farligt och lätt att behandla är det fortfarande lite pinsamt att prata om springmask, tyvärr.

Men hyllorna på apoteket hjärtat talar sitt tydliga språk. Det receptfria medlet Vanquin är restat sedan länge och nu är även det receptbelagda Vermox slut på grund av ökad efterfrågan.

– Det ligger en jättebeställning, men det här är ju ett bekymmer för apotek i alla kedjor runt om i landet, det enda vi vet är att vi möjligtvis får in en begränsad mängd i början på nästa vecka, säger regionchef Aleksandar Bogdanovic, för dagen på besök på Apoteket Hjärtat i Vimmerby.

Nu blir alltså beskedet ”slutsålt” när föräldrar kommer för att köpa behandling för kliande rumpor. Men det finns mycket man kan göra själv, säger Aleksandar Bogdanovic.

– Springmask är mycket smittsamt, men inte farligt. Vi har tips och råd som vi kan ge till de som kommer hit. Framförallt handlar det om handhygienen.

Något som även Lena Nilsson vill slå ett slag för.

– Tvätta händerna med tvål och vatten. Det är ett universalråd mot mycket.

Hygienråd

Tvätta händerna noga efter toabesök och före maten, använd flytande tvål och egen handduk.

Ha kortklippta naglar.

Duscha rumpan varje dag och tvätta med flytande tvål.

Sov i pyjamas eller tajta byxor, byt underkläder och pyjamas varje dag.

Byt sängkläder ofta.

Tvätta smutsiga underkläder och sängkläder helst samma dygn som de byts. Äggen dör vid 60 grader.

Dammsug eller dammtorka gärna badrum och sovrum varje dag, så att ägg som finns ibland annat damm försvinner.

Rengör toalett och handfat, helst varje dag.

Skölj gosedjur flera gånger i vatten i 30 grader eller varmare. Även om äggen inte dör försvinner många ägg i sköljningarna.

Tvätta husdjur om det finns, ägg kan finnas i djurets päls.

Källa:1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!