Miljöpartiets öde ännu ovisst i Vimmerby

Över en vecka har gått sen väljarna i Vimmerby sade sitt. Men ännu är det oklart om miljöpartiet får sitta kvar i fullmäktige eller inte. Länsstyrelsen hoppades hinna räkna och kontrollera de sista rösterna för Vimmerby på måndagskvällen.

Valdeltagandet slog rekord i Vimmerby. Men alla röster var ännu inte räknade på måndagskvällen.

Valdeltagandet slog rekord i Vimmerby. Men alla röster var ännu inte räknade på måndagskvällen.

Foto: Maria Unga

Vimmerby2018-09-17 20:30

– Jag vågar inte säga att vi blir klara under måndagen. Vi jobbar över några timmar, men det är inte säkert vi blir helt färdiga med Vimmerby, säger Peter Lind på länsstyrelsen i Kalmar till vår tidning vid 16.30-tiden på måndagen.

Då lyste fortfarande den spännande upplösningen på valdramat i Vimmerby med sin frånvaro. Det fanns inga resultat registrerade från något av valdistrikten i kommunen.

– Vi har börjat räkna Vimmerby i någon räknegrupp. Det är Borgholm och Vimmerby kvar och ambitionen är att vi ska bli klara helst under måndagen, men det kan gå till tisdagen. Det är inget konstigt, vi brukar vara klara med kommunerna antingen under måndagen eller absolut senast tisdagen andra veckan efter valet, säger han.

Även om de flesta spekulationer om en ny majoritet i Vimmerby pekar på en borgerlig allians med centern, kristdemokraterna och moderaterna som tillsammans skulle få egen majoritet med 25 mandat, är det en hård strid om 49:e mandatet i fullmäktige.Efter onsdagens räkning som tillförde 330 röster till de från valnatten låg sista mandatet hos Sverigedemokraterna. Men miljöpartiet var bara två röster från att ta sig upp till den nya tvåprocentspärren och in i fullmäktige.

Den möjligheten finns fortfarande när länsstyrelsen ska granska de 47 röster som förklarats ogiltiga i vallokalen, men som kan bli giltiga. Får miljöpartiet två såna fler än SD, blir det sista mandatet grönt.

Annika Fundin är Miljöpartiets första namn på kommunlistan. Hon tycker väntan på ett slutligt resultat är nervös.

– Det är tråkigt att det drar ut på tiden. Jag kollar varje dag och uppdaterar resultatet för att följa utvecklingen och just nu är det spännande, säger Annika Fundin.

Sätter du fortfarande hoppet till fler röster och därmed ett mandat i kommunfullmäktige?

– Ja, det är klart att man hoppas fortfarande. Det är inte riktigt helt släckt än. Det är tråkigt att veta att det kan bli så att man åker ur med en så liten marginal.

Annika Fundin säger att slutresultatet kommer påverka hennes situation, oavsett om det blir ett mandat eller inte.

– Får vi en plats kommer det ju kräva mer jobb och engagemang såklart. Samtidigt som det är en bra plattform att få.

Annika Fundin i mitten följer spänt rösträkningen som avgör om partiet får sitta kvar i fullmäktige eller inte. Hon flankeras av partikollegorna Caroline Axelsson och Peder Legell.
Annika Fundin i mitten följer spänt rösträkningen som avgör om partiet får sitta kvar i fullmäktige eller inte. Hon flankeras av partikollegorna Caroline Axelsson och Peder Legell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!