Nya HR-chefen vill ha förändring

Vimmerby Kommuns HR-avdelning flaggar för att ett omfattande arbete stundar. De mest akuta punkterna handlar om arbetsmiljö och kompetensförsörjning.

Marie Halldén är chef för HR-avdelning på Vimmerby kommun sedan drygt tre månader tillbaka och har ett stort arbete framför sig.

Marie Halldén är chef för HR-avdelning på Vimmerby kommun sedan drygt tre månader tillbaka och har ett stort arbete framför sig.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-09-14 21:33

Den 1 juni tillträdde Marie Halldén som HR-chef i Vimmerby kommun. Sedan dess har hon bildat sig en uppfattning om organisationen och vilka förändringar och förbättringar som behöver göras.

– Jag har fått en god bild av läget och kan säga att utifrån de resurser vi har idag har vi gjort vad vi mäktat med. Jag anser dock att vi behöver jobba på ett annat sätt framöver och det innebär att vi behöver mer resurser i form av personal på HR-avdelningen för att klara att uppfylla de målen, säger Marie Halldén.

Vilka punkter ser du som de mest akuta som ni behöver jobba med?

– Generellt sett behöver vi arbeta mer proaktivt. Framförallt med att stödja cheferna mera operativt med arbetsmiljöarbete från oss på HR. Vi ska också se till att det systematiska arbetsmiljöarbetet kvalitetssäkrat. En annan viktig punkt är rekryteringsprocessen. Där vill jag införa en kompetensbaserad rekryteringsmetod som jag har stor erfarenhet av. Det gäller att hitta rätt person till rätt jobb genom systematisk metod, säger Marie Halldén.

Många mindre kommuner som Vimmerby har de senaste åren haft problem med att rekrytera personal med rätt kompetens. Marie Halldén har en strategi för det som kallas för ARUBA. Attrahera, Rekrytera, Utveckla, Behålla och Avveckla.

– Det är en överlevnadsstrategi för oss som organisation. Om vi ska fungera måste vi kunna attrahera medarbetare med rätt kompetens. Då kan vi rekrytera medarbetare som matchar nuvarande och framtida kompetenskrav. Dessutom måste vi utveckla befintliga medarbetare och ledare så att de klarar dagens arbetsuppgifter och morgondagens utmaningar. Sedan måste vi satsa på att behålla talanger och nyckelpersoner inom verksamheten. I de fall som medarbetare inte längre kan eller vill bidra så måste de avvecklas och får ett värdigt slut. Vi alla som arbetar i Vimmerby kommun måste ses som ambassadörer och den viktigaste resursen, säger Marie Halldén.

Genom den process som stundar vill Marie Halldén få fram en gemensam personalpolitik för alla anställda inom Vimmerby kommun oavsett var man jobbar.

– Jag vill använda mig av en personalidé som beskriver det ömsesidiga beroendeförhållandet mellan verksamhetens krav på personalen, medarbetarnas behov av utveckling, ledning och stöd för att kunna göra en fullgod insats. I den gemensamma personalpolitiken ska finnas tydliga direktiv vad det gäller ledarskap, medarbetarskap, arbetsmiljö och hälsa samt jämställdhet och mångfald, säger Marie Halldén.

Hur fortlöper arbetet i nuläget?

– Jag har informerat den politiska ledningen om mina tankar och vill ha reda på hur de vill jobba vidare. Sedan kommer jag att träffa alla ledningsgrupper och fackliga företrädare för att lyssna på vilket behov som finns i organisationen, säger Marie Halldén.

De båda kommunalråden är imponerade över den redovisning kommunstyrelsen fått.

– Det räcker inte med bara ett friskvårdsbidrag, vi behöver jobba ännu mer med förebyggande arbete, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hon lyfter samtidigt det arbete som gjorts för att kartlägga sjukskrivningarna.

– Det ger en värdefull grund när vi växlar upp personalarbetet, säger hon.

Även Tomas Peterson (M) instämmer.

– Det finns ett behov av ytterligare en person för att jobba fram nya personalstrategier, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!