Populär föreläsare pratar motion och hjärna

I snart ett år har sjuorna på AL-skolan kört pulsträning på schemat. Nu ordnar skolan föreläsning på temat – med plats för 1 600 personer.

Fysisk aktivitet varje dag för ökad inlärning. Nu ordnar bland annat AL-skolan föreläsning på temat motion och hjärnfunktion.

Fysisk aktivitet varje dag för ökad inlärning. Nu ordnar bland annat AL-skolan föreläsning på temat motion och hjärnfunktion.

Foto: Magnus Eriksson

Vimmerby2018-05-22 18:30

Blir man mer kreativ och intelligent av motion och träning? Det kommer Anders Hansen, överläkare, författare och föreläsare att prata om när han gästar Vimmerby.

– Vi har bokat fyra föreläsningar som tar 400 personer vardera, säger Josephine Svensson, rektor för år 7-9 på Astrid Lindgrens skola, som samarbetar med idrottsläraren Torbjörn Bodman och kommunens folkhälsosamordnare Anders Degerman.

Ni räknar alltså med stort intresse?

– Absolut. Det är en efterfrågad föreläsare som pratar modern hjärnforskning, hur man kan bli mer stresstålig, må bättre, förbättra minne och kreativitet genom att röra på sig. Vi går ut till elever, skolpersonal, förvaltningar, politiker, allmänhet och föreningslivet.

På Astrid Lindgrens skola är man igång med projektet pulsträning och inlärning sedan höstterminen 2017. Daglig fysisk aktivitet står på schemat. Föreläsningen den 22 augusti är tänkt att ge redskap för de som arbetar med projektet.

– Vi har valt att slussa in projektet successivt på högstadiet för att orka med att göra det bra. Det krävs en ganska stor organisation för att det ska fungera.

Har ni sett några mätbara effekter av pulsprojektet?

– Det är lite tidigt att säga att det gett effekter på inlärningen, men det är ju något vi räknar med på sikt. En positiv bieffekt är att eleverna mår bättre och fått bättre kondition. Det ger de själva också uttryck för. Vi har haft minskad frånvaro i år sju, om det beror på det här vet vi inte men vi vill tro det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!