Så ska Vimmerby få ner sjukfrånvaron

Som en av tre kommuner i Småland ingår Vimmerby i ett projekt som ska minska sjukfrånvaron och öka hälsan i arbetslivet för sina anställda.

Fr.v: Organisationspsykolog Lars-Johan Bastås, projektledare Kerstin Petersson, HR-konsult Monica Bjerkinger, HR-konsult Per Wimarsson och HR-konsult Matilda Brogie

Fr.v: Organisationspsykolog Lars-Johan Bastås, projektledare Kerstin Petersson, HR-konsult Monica Bjerkinger, HR-konsult Per Wimarsson och HR-konsult Matilda Brogie

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-10-06 13:00

Projektet sker inom ramen för ESF, Europeiska socialfonden, som finansierar projekt som kan förbättra arbetsmarknaden. Förutom Vimmerby kommun deltar även Torsås och Ljungby kommun samt landstingen i Kalmar och Kronoberg. Dessutom medverkar Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket och Smart Samverkan i Småland Sydost.

Kerstin Petersson från Försäkringskassan fungerar som projektledare för 4 Ess.

– Medarbetare inom kommunerna har en hög sjukfrånvaro i jämförelse med andra branscher. Den vanligaste orsaken är psykisk ohälsa och kvinnor är särskilt hårt drabbade. Syftet med det här projektet är att utbilda chefer i att fånga upp tidiga signaler från anställda så att de får rätt stöd redan innan de blir sjukskrivna, säger Kerstin Petersson.

Det första av sex utbildningsblock skedde i Vimmerby på fredagen där ett 50-tal chefer inom kommunen samt länens hälso- och sjukvård och Försäkringskassan deltog.

– Den legitimerade organisationspsykologen Lars-Johan Bastås ledde utbildningen. Deltagarna fick möjlighet att utveckla sin förmåga att ta initiativ till och genomföra olika typer av svåra samtal. Teoripass följdes av praktiska övningar och blir ett bra verktyg som cheferna kan använda, säger Monica Bjerkinger som leder ortsgruppen i Vimmerby.

– Det är väldigt viktigt att vi jobbar med arbetsmiljön så att våra anställda trivs. Det finns problem med kompetensförsörjningen så vi måste ta väl om hand om de anställda vi har, säger Per Wimarsson som är HR-konsult på Vimmerby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!