Skopan i marken – fiber till 450 hushåll

Idag sattes grävskopan i marken för fibernätet som ger fiber till runt 450 landsbygdsbor från Östgötagränsen i norr till trakterna av Tuna i söder.

Grävskopan i marken. Fr.v Thorbjörn Svensson, Gamleby Mark- och Bygg AB, Magnus Djurstedt, Kerstin Fröjdefeldt, Ulf Peterson, Carl-Axel Centerstig, Rickard Eriksson, Daniel Nielsen, Gamleby Mark- och Bygg AB och Anders Fransson.

Grävskopan i marken. Fr.v Thorbjörn Svensson, Gamleby Mark- och Bygg AB, Magnus Djurstedt, Kerstin Fröjdefeldt, Ulf Peterson, Carl-Axel Centerstig, Rickard Eriksson, Daniel Nielsen, Gamleby Mark- och Bygg AB och Anders Fransson.

Foto: Jimmy Karlsson

Locknevi2018-06-20 08:00

– Med totalt 30 miljoner är det en av de största investeringarna för att stärka landsbygden i regionen på många år. Det får en enorm betydelse för att leva och jobba i bygden, och det utan en enda kommunal skattekrona, säger Carl-Axel Centerstig i styrelsen för Locknevi/Brantestad fiberförening.

Föreningen satte igång projektet som nu verkställs av Telia. I april i fjol beviljade Länsstyrelsen i Kalmar län ett statligt på 13,6 miljoner kronor.

Totalt har 95 procent av de bofasta inom området gått med. Det innebär runt 400 abonnenter. Därtill har även ett 50-tal fritidsboende också slutit upp.

– Vi fick draghjälp av Telias besked att kopparnätet stängs ner i oktober, säger Anders Fransson också han är med i styrelsen.

Han framhåller att det stora antalet hushåll och den starka sammanhållningen i trakten bidragit till länsstyrelsens beslut.

– Länsstyrelsen har varit väldigt välvilligt inställt och backat upp, mycket tack vare det genomarbetade underlaget som bland annat innebar att de kunde ringa var och en av intressenterna. Vi i Brantestad fanns inte med alls i kommunens och Itsams fiberprojekt och planerna för Locknevi blev aldrig av. Därför hade vi att gå ihop och ta saken i egna händer, säger han.

Utöver de statliga pengarna på 13,6 miljoner står abonnenterna för cirka tio miljoner genom sina anslutningsavgifter på 21 900 kronor per fastighet.

– Resterande sex miljoner faller på Telia, säger Carl-Axel Centerstig.

Bolaget tog över projektet eftersom det blev så pass stort. Men ett avtal reglerar att föreningens grundläggande planer ska fullföljas.

Totalt ska ungefär 20 mil fiber grävas ner för att ansluta de cirka 450 fastigheterna.

– Det blir luftledning på några ställen, men annars är fibern nergrävt och det kan bli att området vidgas efterhand. det pågår en del Diskussioner om gränsområden, säger Thorbjörn Svensson på Gamleby Mark­ och Bygg AB som satte igång grävningen utanför Frödinge på tisdagen.

Han tycker att samarbetet med föreningen och markägare fungerat mycket bra.

– Det är bara någon enstaka markägare som inte vill att vi gräver. det här har fungerat ovanligt bra med många engagerade.

Hinner alla få fiber innan kopparnätet stängs ner den 1 oktober?

– Vi kämpar febrilt, men en sen vinter gör att inventeringen av markerna försenades. Men nu är vi i gång och kör på för fullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!