Vattennivåerna i Krön lägre än vanligt

Värmen och torkan gör att sjön Krön har lägre vattennivåer än vanligt. "Den mår inte jättebra".

Vattendomar för två kraftverk strax norr om kommungränsen reglerar vattennivåerna för Krön, säger kommunekolog Björn Holm.

Vattendomar för två kraftverk strax norr om kommungränsen reglerar vattennivåerna för Krön, säger kommunekolog Björn Holm.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2018-07-22 07:00

Krön omges av boenden och lantbruk och tar dessutom emot renat avloppsvatten från kommunens reningsverk. Nästan varje sommar slår boende kring sjön larm till kommunen om låga vattennivåer och hög växtlighet, säger kommunekolog Björn Holm, som menar att det dessutom kan vara extra låga nivåer i år med anledning av torkan och den stora avdunstningen som följer med den.

– Det är en grund sjö så den växer igen naturligt. Och när det blir lågvatten har vassen större möjligheter att breda ut sig och så blir det i stort sett varje år. Sedan är det klart att vattenståndet nog är lägre än en normal sommar med tanke på torkan.

Hur skulle du säga att sjön mår i dag?

– Krön mår inte jättebra. Den är hårt belastad av reningsverk, jordbruk, skogsbruk och dagvatten från tätorterna. Vattnet från reningsverken är renat men ändå inte lika rent som naturvatten. Samtidigt som jordbruk och skogsbruk också påverkar sjön genom att fosfor och kväve läcker ut från markerna. Värmen i år gör också att det finns mindre syre i vattnen, vilket inte är bra för fiskar och smådjur i vattnet.

Björn Holm säger att det finns åtgärder att göra för Krön.

– Jag personligen tycker att man borde göra långsiktiga åtgärder, men det är svårt. Folk vill att man ska rensa vass exempelvis, men så länge sjön inte är djupare än vad den är kommer det att växa tillbaka.

Vad skulle krävas för åtgärder?

– Kanske att man inte hade några utsläpp från reningsverken och kanske höjer vattenståndet. Men det är saker som är svåra att åtgärda. Vattnet från reningsverken måste ju ta vägen någonstans.

– En enkel åtgärd för var och en är att inte tvätta sina bilar på gatan. Det vattnet rinner ner i dagvattenbrunnarna och sedan kommer det ut i sjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!