Det vill ortsborna att man satsar på

En förlängd och sammanhållen Strandpromenad utmed Virserumssjön, och en restaurerad fontän vid Gåsehall. Det var några av de konkreta idéerna som kom i dagen vid ortsvandringen genom Virserum.

Badplatsen vid Gåsehall kan bli bättre, och strandpromenaden som går förbi bör förlängas tyckte Virserumsborna som deltog i ortspromenaden.

Badplatsen vid Gåsehall kan bli bättre, och strandpromenaden som går förbi bör förlängas tyckte Virserumsborna som deltog i ortspromenaden.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2018-11-24 14:00

– Det kom fram många idéer och synpunkter, säger stadsarkitekt Sara Dolk som var med och gick i en av de båda grupperna för att lyssna och ta del av Virserumsbornas tankar och idéer om sitt samhälle.

– Det är ju de som bor här och vet bäst hur de vill ha det, säger hon.

Och hon fick ihop en hel lista på tänkbara insatser som ska göra Virserum lite vackrare och trivsammare.

– Men jag tror att det andra gänget fick ihop ännu mer, säger hon.

Någon djupare utvärdering av de båda promenaderna har man inte hunnit göra ännu, men den är på gång. Alla orterna i kommunen ska besökas av liknande promenader, men det blir först i vår. I stället kommer de mörka vintermånaderna att ägnas åt att sammanställa och utvärdera förslagen som kommit fram.

– Men ett konkret önskemål från många var att få en förlängd och sammanhållen strandpromenad, säger Sara Dolk. I dag fattas det en liten bit förbi knuttekåken. Sedan vill man att promenaden förlängs ända ut till grillplatsen utanför udden.

– Det finns också en staty med en säl vid badplatsen, säger Sara Dolk, och tidigare har det varit en fontän här. Det var många som ville att den skulle återställas som den en gång var. Jag vet inte om det är möjligt, men det får vi titta närmare på.

Många av önskemålen som kom fram under promenaden handlade också om belysning. Det finns allt för många mörka platser, tyckte deltagarna och Sara Dolk håller med.

– Vi ska inte glömma bort den mörka årstiden, säger hon, vi har nästan mer mörker än ljus här i vårt land.

Tidigare har en liknande runda genomförts i Silverdalen och även där hade invånarna en hel del önskemål. Som till exempel att snygga till infarterna till samhället med planteringar, buskar och träd. '

Ett annat önskemål som kom fram var att bygga en bastu vid Ängahultsbdet.

– Vi kommer att titta på alla önskemålen, lovar Sara Dolk, och matcha dem mot de pengar vi har.

Den här satsningen på ortspromenader är en nyhet för Hultsfreds kommun, men det har provats med framgång på flera andra håll. Bland annat i Västerviks kommun .

Ortspromenaderna kommer att genomföras inom ramen för projektet Hultsfreds Kommun makeover, som syftar till att lyfta fram det vackra, och bli av med det mindre vackra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!