Klubbens första hemmamatch i innebandy nÄgonsin

Det blev en historisk drabbning nĂ€r IFK Österbymo spelade sin allra första innebandymatch pĂ„ hemmaplan. IBF TranĂ„s stod för motstĂ„ndet.

Kontineuerliga byten under matchen gav alla möjlighet att bÄde spela och vila. Ledaren Sakarias Johansson snackar med spelarna i laget.

Kontineuerliga byten under matchen gav alla möjlighet att bÄde spela och vila. Ledaren Sakarias Johansson snackar med spelarna i laget.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2024-01-30 13:26

Sakarias Johansson och Andreas Jacobsson Ă€r ledare i IFK Österbymos innebandylag för barn födda 2012, 2013 och 2014. NĂ€stan alla Ă€r pojkar, bara en tjej Ă€r med. 

– Vi har haft igĂ„ng innebandytrĂ€ning i tre Ă„r, men nu har intresset ökat. Idag Ă€r det ungefĂ€r 20 till 25 spelare med. För ett Ă„r sedan var det bara tio stycken, berĂ€ttar Sakarias.

NĂ€r IFK Österbymo har sin allra första hemmamatch i innebandy denna söndag stĂ„r IBF TranĂ„s för motstĂ„ndet. Domare Peder Nilsson rör sig flitigt pĂ„ planen för att övervaka vad som hĂ€nder. Spelet gĂ„r snabbt och bytena Ă€r mĂ„nga. Det smĂ€ller och tjongar nĂ€r klubborna krockar.

undefined
Sakarias Johansson och Andreas Jacobsson leder innebandyn för barn födda 2012, 2013 och 2014. De hoppas kunna starta upp fler lag.

Hemmaspelarna Ă€r helt fokuserade pĂ„ spelet och har inte tid att prata, men vi fĂ„r nĂ„gra snabba ord med 11-Ă„rige Kevin Reyes. 

Hur Àr det att möta TranÄs som Àr ett etablerat lag?

– Vi har spelat mot dem förut och dĂ„ gick det sĂ„dĂ€r.

Vad Àr det bÀsta med innebandy?

– Det Ă€r kul, avslutar Kevin innan han rusar in pĂ„ planen igen.

FrÄn lÀktaren hörs en vÀldigt högljudd och glatt engagerad TranÄsförÀlder heja pÄ bÄda lagen. Hon har inte tid att prata med tidningen men det har förÀldern Caroline Folkesson. För henne Àr det sjÀlvklart att följa med och heja pÄ barnen.

– Jag har tvĂ„ söner som Ă€r med i innebandyklubben. Den yngre spelar hĂ€r nu och det Ă€r klart de tycker det Ă€r roligt nĂ€r man Ă€r med och stöttar. Det Ă€r första gĂ„ngen vi Ă€r i Österbymo.

Vem som vinner och vem som förlorar Àr inte sÄ viktigt i det hÀr lÀget, menar ledaren Sakarias.

– Nej, det viktigaste Ă€r att de har roligt, visar varandra respekt och spelar schysst.

undefined
Niklas Nilsson och Sofie RÀÀf (ordförande) var pÄ plats frÄn styrelsen för att beskÄda den första historiska hemmamatch.

Efter en och en halv period Àr det TranÄs som Àr i ledning. Totalt ska de spela tre gÄnger 20 minuter.

– De Ă€r 13 till 14 Ă„r. Vi har mött dem nĂ„gra gĂ„nger i sĂ„ kallat poolspel, dĂ„ vi bygger relation med TranĂ„sklubben. I höst hoppas vi kunna fĂ„ vara med i seriespel. Hemmamatcher och seriespel har blivit möjligt nu tack vare bidrag till sargen frĂ„n Kinda Ydre Sparbank. 

Gympasalen Àr flitigt anvÀnd av skolan dagtid och Àr bokad för fotbolls- och innebandytrÀning kvÀllstid. Det Àr svÄrt att fÄ tider för alla som vill nyttja hallen.

Sofie RÀÀf Ă€r ordförande i IFK Österbymo:  

–Dagens match Ă€r jĂ€ttespĂ€nnande och lĂ€rorik. Vi hoppas de vill komma tillbaka och spela hos oss. Vi har för avsikt att starta flera lag sĂ„ det hade varit kul om vi kunde fĂ„ fler trĂ€ningstider att tillgĂ„. Och det krĂ€vs en större hall, vi hoppas pĂ„ vĂ„ra politiker nu.

TranĂ„skillarna var lite vassare den hĂ€r gĂ„ngen men Österbymo bjöd pĂ„ bra motstĂ„nd.
TranĂ„skillarna var lite vassare den hĂ€r gĂ„ngen men Österbymo bjöd pĂ„ bra motstĂ„nd.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!