Bondgård satsade på glass och blev prisbelönt!

Lena Gunnarsson är en nybliven vinnare med sin egenproducerade glass på gården Stebbarp på Torpön. Nyligen var hon med på en stor mässa och tävling där hon tog hem ett brons med glassen "blå lakrits".

I den växthusliknande serveringslokalen ryms 50 - 60 gäster och lokalen skapar stora möjligheter för arrangemang för Lena Gunnarsson.

I den växthusliknande serveringslokalen ryms 50 - 60 gäster och lokalen skapar stora möjligheter för arrangemang för Lena Gunnarsson.

Foto:

Ydre2018-04-30 08:40

Under 15 säsonger har Lena Gunnarsson drivit sin serveringsverksamhet på gården Stebbarp på Torpön. I tio år fanns enbart uteplatser att sitta och njuta av såväl fikan som av den fantastiska utsikten över sjön Sommen. Fast detta var väldigt väderberoende så sedan fem år finns nu även en större serveringslokal som rymmer 50-60 gäster.

Något somrigt

- Efter att ha lagt ner den största delen av jordbruket med nötdjur och grisar så var det dags att hitta något nytt att ägna sig åt. Jag trivdes på gården och tankarna började rulla hur man skulle kunna skapa något nytt här, berättar Lena Gunnarsson.

- Jag började med bärodling, sedan kom nästa fråga, vad gör jag med alla bären? Då började jag producera marmelader, chutney, saft med mera. Jag ville även ha något mer somrigt att bjuda på och det var då glassen kom in i verksamheten.

GastroNord

- Glassen skapas som alla övriga produkter helt hantverksmässigt. När det gäller glassen så skapar jag en sylt till en början och fortsätter att skapa glassen från den.

- Jag är självlärd inom min verksamhet och till en början var det en konstistensmässig utmaning, fast nu har jag ju hållit på med detta så länge att jag har ett recept som jag är nöjd med, fast visst utvecklas det lite hela tiden.

Tävlingen som Lena Gunnarsson nyligen var med på var "GastroNord" vilket är norra Europas viktigaste gastronomiska plattform. Mässan äger rum vartannat år. Deltagarna i Glassmästerskapen 2018 tävlade i fyra kategorier under dagen; två sorters glass, en sorbet och ett fritt val, kallat Glassmästarnas Favorit.

Ett uppskattat kvitto

För Gunnarssons del blev det en Stracciatella med ingefära, äpple, citron, rabarb och hackad choklad. En Lingonsorbet á la Mojito, en caramell samt blå lakrits som eget val. Det var den sistnämnda som blev en bronsvinnare.

- Det var en konstig känsla att få stå där som bronsvinnare bland Sveriges alla duktiga entreprenörer inom branschen. Detta blev ett uppskattat kvitto på mitt arbete.

Hemgjord saft

- Glassen skapades på plats inför publik och för att pynta tallriken lite extra hade jag bakat små marängtoppar som jag garnerade med samt en egentillverkad hallonsirap vilket skapade en fin färgkontrast samt en god smak, avslutar Lena Gunnarsson.

På gården blir det mycket glasstillverkning nu inför säsongens öppning. Förutom glass så serveras här matiga våfflor, hembakat kaffe och hemgjord saft. Under sommaren alternera fyra ungdomar med att hjälpa till i verksamheten. På gården drivs även ett "Bed and breakfast". Allt med en vidunderlig utsikt över sjön Sommen.

Här är hennes bronsvinnande glass. Blå lakrits med hembakade marängtoppar och hallonsirap.
Här är hennes bronsvinnande glass. Blå lakrits med hembakade marängtoppar och hallonsirap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om