Skral uppslutning på bra möte

Det senaste sammanträdet med kommunfullmäktige i Ydre var extra väl kryddat med såväl flera intressanta diskussionsfrågor på föredragningslistan, som viktiga informationer av olika slag och redovisning av kommunrevisionen - samt ordinarie ärendelista. Det blev med andra ord ett väldigt långt, men samtidigt väldigt intressant möte. Och över alltihop svävade en önskan om mer ljus på Ydre i allmänhet och Österbymo i synnerhet.

Ydre2018-04-25 13:00

Trots en diger lista och något av det bästa program politikerna i Ydre kan skramla ihop så lockade sammanträdet endast en handfull åhörare. Förutom den handfulla samling kommunala tjänstemän som var kallade å tjänstens vägnar.

Å andra sidan hade Ydres kommunledning tagit det drastiska beslutet att för första gången på decennier inte annonsera mötet någonstans i pressen. De utnyttjar en ny möjlighet för kommuner att välja bort dagspressannonsering, för att istället påannonsera mötet digitalt via egna media.

Resultatet måste blivit nedslående för de politiker som beslutat sig för åtgärden - och gick stick i stäv med de tre inledande diskussionsfrågorna.

Diskussioner

Mötet i i Ydrehallen i Österbymo inleddes med en så kallad Diskussionstimme, som kommer att återkomma med jämna mellanrum. Ordföranden Anders Andersson (C), lotsade med fast hand politikerna genom timmen. Med 20 minuter, varken mer eller mindre, avsatta för rubriken "Ydre som turistmål", 20 minuter till "Ydre år 2025", samt slutligen timmens sista 20-minutare, till rubriken "Ydres demokrati i framtiden".

På den förstnämnda punkten passade Bengt Malm (KD) på att redovisa det han tror lockar turisterna till kommunen; nämligen tystnaden, de vida vyerna, de glittrande och rena vattnen, och det levande kulturlandskapet.

-För oss är detta vardagsmat, sade han, och kanske är det så att vi inte förstår vilken fest Ydres miljö är för stadsbor. Kanske förstår vi inte själva vilken stark medicin det är att kunna höra fågelsång på morgonen och se stjärnorna på kvällen.

För att bevara medicinens verkan föreslog han att karaktären i orten måste bevaras, att Ydre ska vara tillgängligt på till och från kommunen, som inom kommunen. Han lyfte fram vikten av att vårda samhällsservice, vandringsleder, hamnar och badplatser.

-Liksom att vi äntligen ska få en ny campingplats. Men jag vill även lyfte fram Ydres centrum. Torget i vår huvudstad, alltså Österbymo, måste lyftas estetiskt. Vi Ydrebor måste ju visa att vi själva uppskattar Ydre, eller hur.

Ställplatser

Christer Wiström (M), hakade på och vill att det mer tydligt ska framgå att Österbymo faktiskt är Sveriges minsta centralort.

-Vi vänder oss ju främst till den så kallade rurala turismen, alltså landsbygdsturismen, och vi vet att många uppskattar ett besök i klorofyllen, så vi måste helt enkelt lyfta fram en hel del tillgångar.

Kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C), gick igenom många av de saker som lockar i Ydre, men berörde även behovet av fler ställplatser på bra platser, vilket alltså lockar fler turister med de populära husbilarna.

Partikollegan Simon Spaak höll med föregående talare men ville även slå ett slag för de yngre.

-Vi måste ställa oss frågan vad som lockar yngre människor, och jag vill i sammanhanget lyfte fram den positiva debatt som pågår om Gårdsförsäljningen av öl och vin. Om det blir verklighet kan det locka många som vill uppleva mer lokal matkultur, samt samtidigt skapa nya arbetstillfällen och möjligheter för entreprenörer.

-Tyvärr Simon, det fungerar inte rent praktiskt, replikerade Anna-Lena Svensson (S), en gårdsförsäljning skulle sänka Systembolaget. Det går inte utan att vi samtidigt väljer bort Systembolaget. Jag trodde också det var möjligt att tillåta gårdsförsäljning, men tydligen går det inte.

Bostadsområden

När det gäller Ydre 2025 så upplyste Simon Spaak om att han det året fyller 30, varpå Bengt Malm upplyste om att han fyller 89. Det blev en trevlig bredd i debatten och Simon Spaak lyfte fram behovet av "medelålderskaraktär".

-Vi talar mycket om behovet för de allra yngsta i vårt samhälle, barnen, och vi talar om de äldres behov. Men inte lika mycket om alla där emellan, som jag då 2025, när jag är 30. Kanske vi behöver en ny sporthall, fler restauranger, ett uteliv.

Sven-Inge Karlsson menade att Ydre upplever en positiv trend när det gäller befolkningsutvecklingen och han spår en fortsättning, med ett plus på mellan 20 och 25 personer per år.

-Det kräver fler attraktiva bostadsområden, men även en renoveringen av Solängen, eller en nybyggnation. Men den stora utmaningen för oss till 2025, är ändå restaureringen av vårt VA-nät med såväl ledningar som vatten- och reningsverk.

-Det måste fixas inom tio år.

Skolfrågor

Rene Mraulle (MP) sneglade långt söderut för att hämta inspiration till ett Ydre år 2025.

-Har ni hört talas om Simris, ett litet samhälle utanför Simrishamn? Där är de helt självförsörjande och de har visat att det går. Låt oss arbeta för att energismartare Ydre år 2025.

Niklas Nilsson (C), pläderade för en fortsatt satsning på skolans kvalitet och utbud i Ydre. Men han såg inget problem att många mellan 20 och 30 år väljer att flytta ifrån Ydre för att se något annat, eller för att studera på annan plats.

-Nej, det är inget fel, tvärtom. Men då är min förhoppning att de samtidigt ser hur bra Ydre är och sedan flyttar tillbaka. Det gör att vi för en fortsatt ökning av invånarantalet, och en stabil sådan.

Ersättningar

När det gällde den avslutande diskussionen om "Ydres demokrati i framtiden", handlade det till stora delar om svårigheten att rekrytera nya politiker, och kanske med inriktning på yngre.

Det talades om att jobbet som en politiker lägger ner måste löna sig, med uppmaningen att ersättningarna måste ses över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om