IFK Göteborg-legendar död

Fotbollsgöteborg är i sorg. En av IFK Göteborgs främsta fotbollsspelare genom tiderna, anfallaren Bertil "Bebben" Johansson, är död. Han blev 86 år gammal.

Bertil "Bebben" Johansson gör mål i IFK Göteborgs hemmamatch mot Djurgården 1958.

Bertil "Bebben" Johansson gör mål i IFK Göteborgs hemmamatch mot Djurgården 1958.

Foto: TT

Sport2021-05-06 01:48

"Få spelare – om ens någon annan – har gjort så stora avtryck i IFK Göteborg, både som spelare och som person. Bertil 'Bebben' Johansson gjorde det dessutom över alla generationsgränser", skriver klubben på sin hemsida.

– Man blir så ledsen för att det var en så fin människa. Han är Blåvitt på något sätt. Säger man ”Bebben” så är det Blåvitt. Han var med och skapade den hysterin kring klubben som jag med flera bara förvaltade under 1970- och 80-talet, säger Torbjörn Nilsson till Göteborgs-Posten.

Men det är inte bara i de egna leden som Johansson hyllas.

"Gais beklagar att en av stadens stora lirare har gått ur tiden, vila i frid", skriver rivalen på Twitter. Och Örgryte konstaterar på samma plattform att "det är med sorg vi tar emot beskedet att den legendariske IFK Göteborgs-spelaren Bertil 'Bebben' Johansson gått bort". "Himlen är en ängel rikare. Vila i frid, Bebben", citerar G-P Hisingsklubben BK Häcken.

Johansson spelade 461 matcher för Blåvitt och gjorde 291 mål under 13 säsonger. Han är en av tre, förutom Stefan Rehn och Jonas Olsson, som tagit SM-guld för IFK Göteborg både som spelare (1958) och som tränare (1969).

Johansson spelade också fyra landskamper mellan 1958 och 1963.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!