"Jag har inte tid att hÀnga kvar i det gamla"

Den klassiska kaffemuggen har hĂ€ngt med frĂ„n Östgötaporten i Norrköping till förbundets kansli i Solna.

Den klassiska kaffemuggen har hĂ€ngt med frĂ„n Östgötaporten i Norrköping till förbundets kansli i Solna.

Foto: Mats Willner

Sport2018-06-16 09:00

Janne Andersson, 55, stĂ„r inför sitt livs största Ă€ventyr i fotbollens tjĂ€nst. ”Jag vet var vi ska, men det Ă€r en konstig, nĂ€stan mĂ€rklig, kĂ€nsla", sĂ€ger han.

Vi trĂ€ffas pĂ„ förbundets kansli i Solna – ett inlĂ€gg frĂ„n nationalarenan Friends – dagarna före den första samlingen inför sommarens VM-Ă€ventyr i Ryssland. Förbundskapten Janne Andersson har gjort media frĂ„n morgon till kvĂ€ll under nĂ„gra dagar ett par veckor tidigare, men öppnar upp ett par timmar för sina gamla husorgan (Hallandsposten och Norrköpings Tidningar) mitt i de absolut sista förberedelserna för tre lĂ€ger och tvĂ„ genrep.

Han har köpt sallad till mötet.

– Det Ă€r tvĂ„ olika – en vegetarisk och en kyckling. Ni var ju lite sena hit sĂ„ jag har redan valt och kĂ€kat, sĂ€ger Janne och hĂ€ller upp kaffe i sin vita mugg med ett portrĂ€tt av Sheldon Coopers och hans karaktĂ€ristiska ”Bazinga” frĂ„n den amerikanska tv-serien The Bing Bang Theory.

Vi kĂ€nner igen den frĂ„n tiden pĂ„ Östgötaporten.

Det har druckits mÄnga liter kaffe ur den genom Ären.

– Jag fick den av dottern i julklapp. Hon tyckte visst det finns nĂ„gra liknande drag mellan oss. Det gör kanske det, sĂ€ger Janne och ler.

Sverige och Janne Andersson möter Sydkorea i VM-premiÀren i Niznij Novgorod pÄ mÄndag eftermiddag. Det Àr alltsÄ hit han lyckades, mot alla odds, föra landslaget under sina tvÄ första Är. Miraklet pÄ San Siro i Milano, dÀr Sverige slog ut mÀktiga Italien, sÀkrade en ny VM-biljett.

Det var tolv Ă„r sedan sist.

– Vi var pĂ„ vĂ€g hem frĂ„n dottern och hennes familj i SkĂ„ne för nĂ„gra veckor sedan och lyssnade pĂ„ Radiosporten. De skulle ha en VM-special lite senare den veckan och körde delar av Christian Olssons referat i slutet av matchen mot Italien. Min fru vĂ€nde sig mot mig och frĂ„gade ”fattar du att det Ă€r det hĂ€r du hĂ„ller pĂ„ med?”, berĂ€ttar Janne.

Gör du det?

– NĂ€r jag Ă€r pĂ„ kansliet, trĂ€ffar spelarna, hĂ„ller i trĂ€ningen eller ger presskonferenser Ă€r det mitt jobb. Det Ă€r inget annorlunda i sig, men ibland nĂ€r jag cyklar eller gĂ„r till jobbet kan det komma över mig att jag faktiskt Ă€r förbundskapten och vi ska spela VM. Det Ă€r en speciell kĂ€nsla. Jag har landat i att vi ska dit.

Trodde du, pÄ allvar, att ni skulle lyckas?

– Jag brukar inte gĂ„ och tro eller drömma sĂ„ mycket. Jag Ă€r bĂ€ttre pĂ„ att jobba, menar Janne.

– Jag visste, nĂ€r jag tilltrĂ€dde, att det skulle bli tufft. Flera rutinerade spelare slutade efter EM-slutspelet i Frankrike sĂ„ förvĂ€ntningarna var rĂ€tt lĂ„ga, men nĂ€r jag trĂ€ffat spelarna och kĂ€nt deras omedelbara gensvar sĂ„ kĂ€nde jag att det fanns en chans.

Vad ska vi tro, eller snarare hoppas pÄ, i Ryssland?

– Vi vill gĂ„ vidare frĂ„n gruppen. Vi börjar mot Sydkorea.

Ditt bÀsta VM-minne?

– Sommaren 1994 och VM-bronset var riktigt bra pĂ„ alla vis, men det största och skarpaste minnet Ă€r Ralf Edströms volley mot VĂ€sttyskland i VM 1974. Det Ă€r sĂ„ mĂ„nga saker runt det mĂ„let. Edströms vĂ€nster, hans klassiska mĂ„lgest, en lĂ€tt tĂ„rögd Ӂby” Ericson pĂ„ bĂ€nken och sĂ„ kommentatorn Bengt Grives ”vad Ă€r klockan?” Jag var en fotbollsgalen 12-Ă„ring pĂ„ den tiden.

– Jag försökte göra mĂ„nga Ralf Edström den sommaren.

Janne Andersson har under Ären i blÄgul tjÀnst lyckats skapa ett klubblag i landslaget.

– Jag tog med mig det tĂ€nket in i det hĂ€r jobbet, sĂ€ger han.

Han fick ordning pÄ sin stil och sin kÀnsla under Ären i Norrköping.

– Jag hade tappat lite av min identitet under Ă„ren i Halmstad och Örgryte. Jag skulle ta ansvar för precis allt dĂ€r. Det blev rörigt. Det funkade inte. Jag har, precis som Ă„ren i IFK Norrköping, skickliga och duktiga medarbetare runt omkring mig i landslaget. Jag behöver inte bekymra mig eller ha koll pĂ„ allt. Mina kollegor gör det.

Ledarteamet har jobbat mÄlmedvetet mot VM frÄn den stora framgÄngen i höstas.

– Vi har försökt hĂ„lla det enkelt och tydligt med samma ansvar, struktur och anda som vi började med för tvĂ„ Ă„r sedan. Vi vill förfina alla de detaljerna. Vi har anvĂ€nt och anvĂ€nder tiden fram till VM med just det.

Det blir ett och annat skÀmt eller spratt pÄ vÀgen.

Som nÀr hans assisterande Peter Wettergren vÀcktes pÄ sin 50-Ärsdag av sÀkerhetspersonal pÄ hotellet i VM-basen Gelendzjik tidigare i Är.

– Han hade fĂ„tt presenter mest hela dagen frĂ„n alla hĂ„ll sĂ„ vi skojade lite med honom. Han hade gĂ„tt och lagt sig, nĂ€r personalen bad honom komma med ner till receptionen för att reda ut hans pass- och visumproblem. De hade skickat upp sĂ€kerhetsvakter för att hĂ€mta honom. Peter sĂ„g en smula skakig ut först, men nĂ€r hela vĂ„rt gĂ€ng klev fram i samma ögonblick han stod dĂ€r i receptionen sĂ„ förstod han direkt...

Med framgÄngen har lokalkÀndisen frÄn Halmstad och Norrköping blivit rikskÀndis. Vi har sett honom i de stora pratshowerna, i nyhetssoffor och i hemma-hos.

– Jag höll medvetet en lĂ€gre profil det första Ă„ret. Jag ville inte sitta i en massa intervjuer innan jag hade Ă„stadkommit nĂ„got. Jag har slĂ€ppt lite mer pĂ„ det under senare tid.

LÀser du om dig sjÀlv?

– Jag följer media för att ha koll pĂ„ spelare, men gĂ„r aldrig in och lĂ€ser en krönika eller olika tyckanden. Det hĂ€r jobbet gĂ„r att sköta och göra pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Jag gör det pĂ„ mitt sĂ€tt. Alla fĂ„r tycka, men jag kan inte styra det eller springa omkring och rĂ€tta mig efter det, sĂ€ger han.

Det tycks mycket.

Intresset Àr Ànnu större.

– Det har varit nĂ€stan overkligt mycket pĂ„ vĂ€gen fram till VM, sĂ€ger Janne Andersson innan han plötsligt stannar upp i tanken och tar oss tillbaka till den magiska guldhösten 2015.

– Ulrika köpte alla möjliga tidningar hon kunde de dĂ€r dagarna i och runt SM-guldet, men nĂ€r de legat olĂ€sta pĂ„ köksbĂ€nken i nĂ€stan tvĂ„ veckor stoppade jag ner allt i en lĂ„da, som det stĂ„r SM-guld pĂ„. Den stĂ„r dĂ€r hemma pĂ„ vinden i Lidingö.

Vi gjorde en specialbilaga och döpte om tidningen dagen till Àra.

– Ja, jag hade missat det helt och fick reda pĂ„ det senare.

...ligger guld-DVD:n i samma lÄda?

– Ja, men den sĂ„g vi faktiskt tillsammans under julen det Ă„ret.

Medaljen?

– Den ligger ocksĂ„ dĂ€r tillsammans med flera andra utmĂ€rkelser. Det Ă€r inte sĂ„ att jag inte uppskattar allt, men jag Ă€r dĂ„lig pĂ„ att vara nostalgisk. Jag har liksom inte tid att hĂ€nga kvar i det gamla. Mitt mantra, som jag ofta Ă„terkommer till, med dĂ„ var dĂ„ och nu Ă€r nu gĂ€ller alltid. Jag lever som jag lĂ€r.

– Jag vet inte heller om allt skulle passa hemma. Ulrika, som Ă€r intresserad av design, hittar ingen plats. Jag tror, jag Ă€r inte sĂ€ker, men glasbollen jag fick för Ă„rets trĂ€nare 2004 kan stĂ„ i vitrinskĂ„pet. Det Ă€r mer att den funkar framme Ă€n nĂ„got annat, sĂ€ger Janne och skrattar.

Hamnar en VM-medalj i samma lÄda?

Janne Andersson lÄter svaret bli en smula hÀngande.

– Det Ă€r möjligt den fĂ„r ligga framme dĂ„.

Janne Andersson har en lÄda pÄ vinden med texten SM-guld. Den innehÄller allt frÄn guldÄret i Norrköping.
Janne Andersson har en lÄda pÄ vinden med texten SM-guld. Den innehÄller allt frÄn guldÄret i Norrköping.
Guldmakaren

Namn: Jan Olof Andersson.

Född: Den 29 september 1962 i Halmstad.

Familj: Hustrun Ulrika, döttrarna Louise och Julia, tvÄ barnbarn och hunden Konrad.

Bor: Lidingö, Stockholm.

Yrke: Förbundskapten.

Meriter: SM-guld 2015 med IFK Norrköping, Ärets trÀnare i Sverige 2004 och 2015, SM-guld (assisterande till Tom Prahl) med Halmstads BK 2000 och SM-silver med HBK 2004.

Aktuell: Han leder Sverige i det första VM-slutspelet pÄ tolv Är, dÀr Sverige möter Sydkorea (18 juni), Tyskland (23 juni) och Mexiko (27 juni).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!