Lidingöloppet efter beskedet: "Stor lättnad"

Det var en bra dag för höstens tävlingar i skog, på vatten och på vägar. Om smittläget tillåter kommer de att kunna arrangeras utan deltagarbegränsningar. –Dagens besked är en stor lättnad, säger Lidingöloppets generalsekreterare Cecilia Gyldén.

Folkfest på Lidingöloppet i höst är ingen omöjlighet efter dagens regeringsbesked. Arkivbild.

Folkfest på Lidingöloppet i höst är ingen omöjlighet efter dagens regeringsbesked. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sport2021-05-27 19:37

Regeringen presenterade under torsdagen en femstegsplan för att lätta på restriktionerna i samhället.

Idrotter som tävlar i skog, på vatten och på vägar – exempelvis löpning, orientering, segling och cykel – kan få ha tävlingar med upp till 150 personer från och med den 1 juni. En månad senare planeras det för motionslopp och tävlingar med 900 deltagare.

Det fjärde steget i regeringens plan planeras i september och innebär bland annat att alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar – vilket innefattar motionslopp och tävlingar – stryks. Något som får klassiska Lidingöloppet att se ljust på framtiden.

– Jag är glad efter dagens presskonferens. Man ska inte ta något för givet men det känns som vi går åt rätt håll, säger Cecilia Gyldén.

"Helt avgörande"

Stora motionslopp som Stockholm Marathon (9 oktober) och Göteborgsvarvet (11 september) har tidigare flyttats från sina ursprungsdatum till i höst. "Lidingöloppsveckan" kommer att pågå över två helger med start den 24 september och avslutning 3 oktober.

Cecilia Gyldén menar att det är väldigt viktigt för loppen utan deltagarbegränsningar.

– Det är helt avgörande. Alla lopp har drabbats jättehårt. Det är väldigt många som har gjort digitala lopp men det kan ju aldrig ersätta ett vanligt. Alla motionslopp ägs nästan bara av ideella föreningar och drivs av idrottsrörelsen som ställer upp som funktionärer. Det slår ju extremt hårt mot den ideella barn- och ungdomsidrotten när vi inte kan genomföra våra lopp, säger hon.

Men femstegsplanen ska först bli verklighet. För Lidingöloppets del behöver man få ett besked i mitten av augusti.

– Det där magiska beslutsdatumet, det är det som styr om det går att genomföra eller inte. Man behöver åtminstone en månad för att trycka på knappen, säger Gyldén.

Vansbrosimningen fortsatt inställt

Vansbrosimningen, som skulle anordnas i början av juli, meddelade tidigare i veckan att årets upplaga ställs in. Och dagens besked ändrar inte på det.

– Nej, det gör det inte. Vi har så långa ledtider så det här var ett för sent beslut för oss. Det största problemet är ju sjukvården som vi inte kan få hjälp av, vilket vi är beroende av. Den lokala sjukvården och brandkåren i Vansbro har varit delaktig i dialogen under lång, lång tid, säger Vansbrosimningens generalsekreterare Tomas Viker.

TT: Gäller det även om ni kan få arrangera med 900 deltagare?

– Vi är så stora så man kan inte bara vända på en femöring någon vecka innan och hoppas att det ska bli så. Det är till exempel många volontärer som ska ta ledigt från jobb. Det går liksom inte, för vår del är det här en månad för sent, säger Viker.

Även orienteringsfesten O-ringen får vänta till nästa år. O-ringen skulle ha avgjorts i Uppsala sista veckan i juli, men ska i stället avgöras där nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!