Spaaks VH hade hugg på ettan – SM-guld för "Kocken"

I veckans återblick konstaterar vi att för 10 år sedan var Vimmerby Hockey på väg upp i ettan och för 30 år sedan lyckades inte klubben gå upp i tvåan. För 40 år sedan tog Thomas Rundqvist SM-guld.

Södra Vi IF startade damlag i fotboll för 20 år sedan och Hasse Jones lade skridskorna på hyllan. För 10 år sedan var Vimmerbykillen Johan Astbrant i SM-kvartsfinal i innebandy.

Södra Vi IF startade damlag i fotboll för 20 år sedan och Hasse Jones lade skridskorna på hyllan. För 10 år sedan var Vimmerbykillen Johan Astbrant i SM-kvartsfinal i innebandy.

Foto: Arkiv

Sport2021-03-20 09:00

För 10 år sedan:

* Vimmerby BK var på väg mot elitseriekval. Med en ung Jesper Svensson i laget och Bosse Palmér som slagit ned käglor med klot sedan 1967. På den senaste träningen visade han att gammal var äldst.

"Det var stentufft. Jag slog 880 i par med Lars-Åke "Hacke" Karlsson som hade över 900. Jesper gjorde 980 med en 300-serie, men vi vann ändå matchen mot honom och Robin Stefansson", sa Palmér.

* Linköping IBK tog snabb revansch för 9–1-förlusten borta mot Warberg i den första SM-kvartsfinalen. LIBK vann med 6–4 hemma och de lokala förmågorna Marcus "Bulla" Johansson och Johan Astbrant bidrog med mål och assist.

"Vi läste deras spel bättre och spelade ut dem i första perioden som slutade 3–0", sa Astbrant som gjort ett försök att odla en slutspelsmustasch.

* "VH har hugg på ettan" var rubriken på artikeln om VH-tränaren Anders Spaak som under en pimpeltur njöt av lagets seger mot Sunne borta med 4–0 dagen innan och såg fram emot de sista två avgörande kvalmatcherna mot Karlskoga och Grums. 

För 20 år sedan:

* Södra Vi IF satsade på ett damlag i fotboll för första gången på många år. Laget fick en friplats i division fyra och hade även ett andralag i femman. Jonas Sääv och Emil Eklund bildade tränarduo och var nöjd med truppen där namn som Sara Stridh, Sara Lindgren och Johanna Gustavsson stack ut.

* Den lokala hockeyprofilen Hasse Jones bestämde sig för att lägga skridskorna på hyllan för gott. Han blickade tillbaka på en karriär som innehöll bland annat spel i TV-pucken med Nicklas Lidström och Tony Rickardsson. Den Leksandsfostrade hårdskjutande backen gjorde många säsonger i Vimmerby och Virserum, men vid 31-års ålder var det färdigspelat.

För 30 år sedan:

* Vimmerby IF Hockey föll i ödesmatchen i kvalet till division 2 hemma mot Kalmar med 4–1 och chansen till avancemang var borta. Joacim Norell gjorde tröstmålet för VIF och backarna Jonas Levin och Thomas Carlsson var lagets bästa spelare.

"Kalmar är bättre än oss", konstaterade tränaren Lennart "Sassa" Sand.

För 40 år sedan:      

* Färjestad blev svenska mästare i ishockey. Finalserien mot AIK slutade 3–1 i matcher och den sista kampen vann Färjestad med 5–1. Slutresultatet fastställdes av Thomas "Kocken" Rundqvist från Vimmerby som fick ta SM-guld under sin andra säsong i klubben.

Anders Spaak kopplade av med pimpelfiske inför Vimmerby Hockeys avgörande kvalmatcher.
Anders Spaak kopplade av med pimpelfiske inför Vimmerby Hockeys avgörande kvalmatcher.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!