Svenssons taktiska miss: "Helt idiotiskt"

Johannes Høsflot Klæbo gjorde som han ville i VM-sprinten och lattjade hem guldet. Oskar Svensson vallade bort sig och slutade tvärsist. –Det känns ju helt idiotiskt i efterhand, säger svensken.

Johannes Klæbo var starkast i sprintprologen vid VM i Obertsdorf.

Johannes Klæbo var starkast i sprintprologen vid VM i Obertsdorf.

Foto: Lise Åserud

Sport2021-02-25 10:47

Johannes Høsflot Klæbo stod för en uppvisning i VM-sprinten och blev historisk som den förste att försvara sitt guld.

– Jag har varit så nervös den sista tiden och det har varit en så konstig säsong, säger norrmannen.

Resultatlistan i Oberstdorf kunde misstas för en sprint i de norska mästerskapen. Där stod Klæbo först och sedan kom Erik Valnes och Håvard Solås Taugbøl.

"Funkade inte alls"

Oskar Svensson, ende svensk i finalen, chansade med att köra utan fäste. Han kom överlägset sist, över 22 sekunder efter Klæbo, efter att det tidigt visade sig att chansningen inte höll.

Efteråt berättade Svensson att han under en längre tid haft den planen inför en eventuell VM-final, om föret var det rätta.

– Jag kände mig väldigt säker på det på start, sen funkade det inte alls som vi trodde. I efterhand var det helt fel, säger han.

– Jag tror att formen är exakt där den ska vara, vi gör bort oss taktiskt till finalen. Just nu har jag bara gått och grämt mig, det känns ju helt idiotiskt i efterhand. Samtidigt var det ju en chansning för att vi trodde att det kanske var bästa chansen att utmana på riktigt

Ifrågasatt av Iversen

Norske Emil Iversen, som själv missade final, var förbryllad över svenskens vallningsbeslut och strödde lite salt i såren.

— Det verkar som att han inte ville ha medalj, säger han.

— Så som jag ser det är det omöjligt att få med sig nåt om man kör utan fästvalla när det är så här.

Svensson, ende svensk även i semifinal, gick i det stenhårda heatet med Klæbo, Aleksander Bolsjunov, Erik Valnes, Emil Iversen och Johan Hediger.

Han kom fyra – men tiden räckte till en finalplats som sjätte och siste åkare.

Svensson skakade av sig 28:e-platsen i prologen, hittade en lucka på upploppet och stakade in över mållinjen som tvåa i kvartsfinalen bakom ryssen Bolsjunov.

Trion Marcus Grate, Anton Persson och Johan Häggström slogs ut i kvartsfinalerna.

– Jag är missnöjd med mina beslut. Jag skulle ha gått i Klæbos rygg. Det är trist. Jag känner mig otroligt stark i dag. Det är en liten besvikelse, men jag gjorde mitt bästa, säger Grate till SVT.

Och tillägger:

– Nu har jag gjort min VM-debut och det är inte så farligt.

Oskar Svensson.
Oskar Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!