"Fantastiskt i en så liten stad"

Varje söndag samlas ett tiotal Västervikare i sporthallen för att spela rullstolsinnebandy. En av dem är åttaåriga Hillevi Näslund. – Det svåraste är att dribbla bort motståndarna, säger hon.

Initiativtagare Stefan Karlsson har tidigare tävlat för Kalmar i rullstolsinnebandy. Han berättar att det var lagdelen som lockade honom till sporten.

Initiativtagare Stefan Karlsson har tidigare tävlat för Kalmar i rullstolsinnebandy. Han berättar att det var lagdelen som lockade honom till sporten.

Foto: Filip Gustafsson

Innebandy2018-09-20 08:00

Stefan Karlsson är initiativtagare till träningarna. Han har sysslat med rullstolsinnebandy under flera år, men var länge tvungen att pendla till Kalmar. Anledningen till att det blev just rullstolsinnebandy var lagdelen.

– Jag har alltid gillat lagsport och när jag hörde att Kalmar hade dragit i gång innebandy så tog jag kontakt direkt.

När pendlingen till Kalmar upphörde var han sugen starta upp sporten även i Västervik.

– Jag drog i gång det här i januari 2015. Jag såg att en nedlagd klubb i Lund sålde 12 stycken rullstolar, så jag och en kompis åkte och köpte dem, säger han.

När rullstolarna var inhandlade var det bara att börja sätta igång. Westerviks innebandyklubb nappade på idén och idag är verksamheten en del av klubben.

– Det krävs lite speciella rullstolar som är mer vinklade för att ge stabilitet. Sedan finns det ett tippskydd baktill, förklarar han.

Med på söndagens träning är åttaåriga Hillevi Näslund tillsammans med pappa Mathias Näslund. Hon fick upp ögonen för rullstolsinnebandy efter att ha testat på idrotten under ett dysmeliläger.

– Vi fick testa på innebandy och rugby. Då tyckte jag att innebandy var jätteroligt, berättar hon.

Sedan ett halvår tillbaka så tränar hon med Stefan och de andra i träningsgruppen. Pappa är också med på träningarna.

– Det är ju helt fantastiskt att det finns möjlighet till detta i en så liten stad. Hade det inte funnits här så hade Linköping och Kalmar varit närmast, säger han.

När träningen ska köra i gång delas de nio utövarna upp i två stycken lag. Hillevi och Stefan hamnar på det blåa, pappa på det röda.

Det blir en fartfylld och jämn match med mycket närkamper och målchanser. Hillevi kommer till många bra lägen, och är så när på att få in bollen, men skotten går precis över. Efter drygt 20 minuter är det dags för vattenpaus.

– Det har gått ganska så bra hittills, det svåraste är att dribbla bort motståndarna, säger hon.

Det ser väldigt tufft ut, gör det aldrig ont?

– Det känns ingenting, det händer ibland att rullstolen svänger lite när man krockar, säger hon glatt.

Nu på fredag åker hon till Eskilstuna för att delta på "Start your impossible camp", som arrangeras av Parasportförbundet. Där kommer hon att få testa på en massa nya och spännande sporter.

– Under veckorna så rider och simmar jag också. Sedan så ska jag börja spela bordtennis under hösten, säger hon.

Hillevi Näslund har tränat rullstolsinnebandy sedan ett drygt halvår tillbaka. "Det är jätteroligt", säger hon.
Hillevi Näslund har tränat rullstolsinnebandy sedan ett drygt halvår tillbaka. "Det är jätteroligt", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!