16 debutanter i Sveriges trupp till Algarve

Förbundskapten Janne Andersson satsar pĂ„ mĂ„nga nya namn i truppen till januariturnĂ©n i Algarve, Portugal. Av 24 spelare Ă€r hela 16 debutanter. –En del spelare som varit med innan behöver vi inte ta med, för de kan vi redan, sĂ€ger han.

Förbundskaptenen Janne Andersson.

Förbundskaptenen Janne Andersson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2021-12-01 12:17

Flera klubbar har sagt nej till att slÀppa spelare till landslaget i januari trots att ligorna har uppehÄll.

Bland annat danska FC Köpenhamn, Midtjylland, Århus och NordsjĂ€lland, ryska Rostov samt Malmö FF.

Dessutom ska ett antal aktuella spelare opereras, behöver ledighet eller som i Magnus Erikssons fall fÄ tillökning i familjen. Spelare som faller in i facket han och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren har koll pÄ Àr bland andra Jordan Larsson, Johan Larsson och Kristoffer Nordfeldt.

Edvardsen ratas

Ett namn som dock ratas Àr Degerfors anfallare Victor Edvardsen, trots hans 14 mÄl i allsvenskan.

– Vi bedömer att han inte Ă€r tillrĂ€ckligt bra eller lovande för att passa in nĂ€r vi jĂ€mför med de andra spelare vi har. Han var en av de spelare som var med i vĂ„rt resonemang men trillade bort precis pĂ„ vĂ€gen in, sĂ€ger Janne Andersson.

För Andersson Ă€r turnĂ©n en utmĂ€rkt inskolning av eventuellt blivande spelare i det "riktiga landslaget". Under hans fem Ă„r pĂ„ posten har ett antal spelare framgĂ„ngsrikt tagit den vĂ€gen – sĂ„vĂ€l yngre som nĂ„got Ă€ldre spelare.

DÀrför viktar han mer och mer trupperna Ät en sÄdan mix.

– Flera spelare har visat att de fortfarande kan utvecklas trots att de Ă€r lite Ă€ldre. Den hĂ€r truppen innehĂ„ller en mix av spelare som varit med men fortfarande har utvecklingspotential och unga spelare som definitivt har utvecklingspotential, sĂ€ger han.

Hoppas pÄ Elanga

Han kan tĂ€nka sig att utöka truppen med en spelare – om det kommer ett positivt besked frĂ„n Old Trafford.

Landslagsledningen har haft kontakt med Manchester United om Anthony Elanga, men Ànnu inte fÄtt ett klart svar.

– Det har varit lite rörigt dĂ€r ett tag, som bekant. De har inte Ă„terkommit. De har inte stĂ€ngt dörren, men inte öppnat den heller. Den frĂ„gan lever fortfarande. Skulle vi fĂ„ med Anthony skulle det vara jĂ€tteroligt, sĂ€ger Janne Andersson.

Datumen för turnén Àr inte helt faststÀllda. BlÄgult Äker till Portugal den 2 eller 3 januari och stannar till den 13:e. I nulÀget Àr Finland den enda bekrÀftade motstÄndaren.

Blir det inte klart med ytterligare en motstÄndare kommer landslaget att möta Finland tvÄ gÄnger.

– Vi kommer Ă€ndĂ„ att matcha tvĂ„ olika lag, sĂ€ger Andersson.

Pandemin ett hot

Den ökande smittspridningen i Europa Àr samtidigt ett hot mot lÀgret i Algarve.

– Utvecklingen har gĂ„tt ganska fort de senaste dagarna och man börjar bli lite osĂ€ker. SĂ„ hĂ€r lĂ„ngt Ă€r vi helt instĂ€llda pĂ„ att Ă„ka till Portugal och vi har inte diskuterat en plan B.

Att ha ett lÀger pÄ hemmaplan kan vara ett alternativ om pandemin pÄ nytt krÀver restriktioner och hindrar resor utomlands.

– Man kan göra det i Sverige, inomhus, men det kanske inte lockar spelarna lika mycket. Men lĂ„t oss inte utesluta nĂ„got, sĂ€ger Janne Andersson.

Fakta: Sveriges trupp till januariturnén

MÄlvakter: Jacob Rinne, Aalborg, Jacob Widell Zetterström, DjurgÄrden, Andreas Linde, Molde.

Försvarare: Hjalmar Ekdal, DjurgÄrden, Adam Andersson, Rosenborg, Linus Wahlqvist, IFK Norrköping, Alexander Jallow, IFK Göteborg, Simon Strand, Elfsborg, Carl Johansson, IFK Göteborg, Alexander Milosevic, AIK, Joseph Baffo, Halmstad.

MittfÀltare/anfallare: Bilal Hussein, AIK, Gustav Berggren, HÀcken, Gustav Ludwgison, Hammarby, Amin Sarr, MjÀllby, Moustafa Zeidan, Sirius, Carl Gustafsson, Kalmar, Isak Jansson, Kalmar, Rasmus Alm, Elfsborg, Anton Salétros, Sarpsborg 08,Hampus Finndell, DjurgÄrden, Simon Olsson, Elfsborg, Patrik WÄlemark, HÀcken, Jonathan Levi, IFK Norrköping.

RÀttad: I en tidigare version förekom ett felaktigt namn, samtidigt som Anton Salétros saknades.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!