Asllani tror LFC kan eliminera Man City

I mars möts Sveriges och Englands bästa klubblag i fotboll. Då är det dags för damerna i Linköpings FC att ta sig an Manchester City i kvartsfinal i Champions League. - City är favorit men har pressen på sig så visst har vi chansen att vinna, fastslår Kosovare Asllani, LFC:s spelmotor.

Kosovare Asllani är en viktig kugge i Linköpings FC som i mars tar sig an Manchester City i Champions League-kvartsfinal. Hon har nyligen spelat i City och vet vad de går för. Hon är dock försiktigt optimistisk och tror LFC kan slå ut Englands bästa lag.

Kosovare Asllani är en viktig kugge i Linköpings FC som i mars tar sig an Manchester City i Champions League-kvartsfinal. Hon har nyligen spelat i City och vet vad de går för. Hon är dock försiktigt optimistisk och tror LFC kan slå ut Englands bästa lag.

Foto: Foto: Leif Larsson

Fotboll2018-02-15 09:30

Hon anslöt till LFC i somras från just Manchester City där hon under en säsong var med och vann både ligan och cupen. I LFC blev det allsvenskt guld på höstkanten. Nu ställs de båda lagen mot varandra i en het CL-duell. Första matchen spelas 21 mars i Manchester och returen 28 mars i Linköping. Kosovare kan förstås en del om City.

- Lite information har jag, exempelvis om en del spelares svagheter. Men Marcus (tränare Walfridsson) har sett City och har bra koll. Vi kommer att få bra info inför matcherna, säger hon.

LFC har som bäst nått kvartsfinal i CL, det skedde 2011 och 2015. Ska det bli semi nu så måste Englands bästa lag elimineras, Man City vann ligan i fjol och leder i år igen. Förra säsongen var City i semi i CL. Engelska lag blir allt bättre och Kosovare berättar att City är ett spelskickligt och anfallsinriktat lag. Deras spelstil kan vara något som LFC kan utnyttja.

- City kan bli övermodiga och tappa boll i fel lägen och då är det viktigt att vi har bra omställningar som straffar dem. Fotboll handlar om att spela på egna styrkor och andras svagheter, förklarar "Kosse".

Smart fotboll

Det unga LFC ställs mot ett mer rutinerat motstånd. Det gäller att våga spela ut och inte bli ängslig.

- Vi kommer inte att ha lika mycket boll som i allsvenskan och när vi väl har bollen så måste vi göra det vi kan när vi är som bäst. Det gäller att spela smart och taktisk fotboll borta och jag tar gärna ett 0-0-resultat där. Hemma är vi starka men vi måste jobba hårt för att kunna slå ut City, säger Kosovare.

Bra insatser av den tekniska speluppläggaren Asllani är av största vikt om det ska bli en lycklig utgång mot Man City. Efter sju år i utländska klubbar, i USA, Frankrike och England, har 28-åringen skaffat sig ett gediget fotbollskunnande.

- Jag har plockat upp saker överallt och inte minst blivit mentalt starkare, det är en av mina största styrkor nu. Fotboll spelas på olika sätt där jag varit och min fotbollsprofil har mycket större bredd nu. Jag är bättre defensivt, offensivt, på alla plan. Min största styrka är spelförståelsen och jag tittar ofta på fotboll. Varje match är som en teorilektion, man lär sig mycket av att kolla på matcher, säger hon.

Bästa åren

Det är helt enkelt Kosovares bästa tid i fotbollskarriären just nu. - Jag har nått min topp och har utvecklats till den spelare jag vill vara. Jag tror de bästa åren är framför mig och jag hoppas slippa skador som jag gjort hittills, påpekar hon.

För LFC väntar i år även chansen att ta tredje raka guldet i allsvenskan och då kopiera det Rosengård gjorde 2013-2015.

- Vi har en mindre trupp än förra året och har tappat en del rutinerade spelare. Men vi har kvar vinnarmentaliteten och nu ska vi få in det i de nya spelarna. Det blir tuffare än någonsin i allsvenskan men jag ser fram emot säsongen, avrundar Kosovare Asllani, Diamantbollvinnare och därmed Sveriges bästa fotbollsspelare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!